Papageno Radio
Címlap No. 1. - január – BFZ – Csajkovszkij, Borogyin

No. 1. – január – BFZ – Csajkovszkij, Borogyin

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Sok év után is emlékszem Csajkovszkij IV. szimfóniájának dinamikus előadására Fischer Ivánnal és a Fesztiválzenekarral az Olasz Intézetben. Új lemeze a VI. szimfóniáról más.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

Mintha új köntösbe bújtatta volna a művet, schuberti finomságot lopva bele, ami Csajkovszkij esetében cseppet sem szokványos. De indokolt, hiszen elejét veszi annak, hogy a zene banálissá váljék, ami sok Csajkovszkij-interpretáció esetében történik. Emellett egészen puha, lágy, morajló zenei szövetet valósít meg.

Ez sokat elárul a zenekar fejlődéséről: az elmúlt sok évben a kezdettől fogva egyértelmű színvonalhoz saját hangzás is társult. Mindez azt is mutatja, hogy Fischer Iván és zenekara jó előadója lenne Sibelius művészetének, puhán gomolygó hangzásképeinek is. Erre az előadásra oda kell figyelni, de érdemes, mert a hangsúly nem a külsődleges részen van, nem a csúcspontok erején, hanem a folyamatokon.

Sajátos megoldásokat hallunk, amelyek nem hivalkodók. Különös a IV. tétel crescendo utáni ereszkedő csúcspontja, itt Fischer Iván – Leonard Bernsteinnel és Myung Whun-Chunggal ellentétes utat választva – nem tesz hangsúlyt a szomorú alászállásra, egészen hamar átmegy rajta. Vagy talán sajátosan épp ennek az alászállásnak a bensőségességét fejezi ki azzal, hogy nem emeli ki kifelé.

A szokatlanul puhán és introvertáltan megközelített szimfóniát Borogyin Polovec-tánca követi. Ez sem külsődleges, hanem roppant finoman kidolgozott, zenekart és kórust egyaránt tekintve. Azt hiszem, nem hallottam még ennél szebben ezt a darabot. Fischer finom megközelítése itt is többletet ad, hiszen a harsányság, a felületes hatáskeltés jobbára elvenni szokott.

Cím: Csajkovszkij: VI. szimfónia, Borogyin: Polovec-táncok

Km.: Budapesti Fesztiválzenekar, A Cseh Filharmónia Énekkara, Fischer Iván


Kiadó: Channel Classics, magyarországi terjesztő: Karsay és Társa

Katalógusszám: CCS SA 37016

Promóció

X
X