Papageno Radio
Címlap Simon Rattle: „A művészeti életnek biztosan árt a Brexit”

Simon Rattle: „A művészeti életnek biztosan árt a Brexit”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Berlini Filharmonikusok egykori vezető karmestere, Sir Simon Rattle szeptemberben kezdi meg munkáját a Londoni Szimfonikusok zeneigazgatójaként.

A 2017/18-as évad programjának kihirdetése kapcsán a classicfm-nek adott interjújában a karmester elmondta, hogy az évadot egy tíznapos koncertsorozattal kezdik majd a Barbican Centerben. Az évadnyitó része lesz egy „Csend-szimfónia”, amit a közönség tagjai saját headsetjük segítségével hallgathatnak majd végig, valamint egy Stravinsky-program, amelynek keretében elhangzik többek között a Tűzmadár és a Petruska is. A koncertek egyébként élőben követhetők lesznek az együttes youtube-csatornáján.Rattle megerősítette, hogy London elfogadta egy új zenei központ kialakításának költségvetését. A karmester elmondta, hogy már régóta szüksége lenne a városnak egy új, korszerű zeneházra, ahol tényleg 21. századi körülmények között folyhat a munka.

Simon Rattle fotó: Mat Hennek

A dirigens azt is kifejtette, hogy „nem találkozott még olyannal, aki úgy vélné, hogy a Brexit jótékony hatással lesz a művészeti életre.” Mint fogalmazott:

„Logisztikai rémálomnak, felesleges papírok gyártásának nézünk elébe, és ami a legrosszabb, hogy egyelőre bizonyos kérdésekre sem Nagy-Britanniának sem Európának nincsenek válaszai.”

Hozzátette: „Pontosan azzal megyünk szembe, ami a művészet és a zene talán legfőbb feladata, hogy összehozza a különböző embereket”.

Promóció

X
X