Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál „A műfajokban szabadon gondolkodunk, a minőségből nem engedünk”

„A műfajokban szabadon gondolkodunk, a minőségből nem engedünk”

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, a Cziffra Fesztivál alapítóját interjúnk második részében arról kérdeztük, hogy miben látja a fesztivál erősségeit és miért gondolja, hogy a legendás zongoraművész munkássága köré épített rendezvénysorozat évekkel később is megállja majd a helyét.

- hirdetés -

– Ön szerint mi az, amiben a Cziffra Fesztivál eltér a többi hasonló rendezvénytől

Interjúnk első részében az idei Cziffra Fesztivál újdonságairól kérdeztük Balázs Jánost.

- hirdetés -

– Nem célunk kilógni sorából, ugyanakkor autentikusnak gondolom a Cziffra Fesztivált.

Aki ismer engem, talán tudja, hogy Cziffra György munkásságát régóta személyes ügynek tekintem. Annak ellenére, hogy egy klasszikus zenei fesztiválról van szó,

sok kísérőrendezvény gazdagítja a palettát.

Bátran mondhatom, hogy három éves kortól száz éves korig bárki megtalálja a neki tetsző műsort. A legkisebbeknek hangszerbemutató koncertekkel készülünk, a tinédzserek számára pedig a Cziffra életének és munkásságának alapos ismeretét feltételező Cziffra-kód elnevezésű oknyomozó játékot kínáljuk.

Ne maradj le a Cziffra-kódról!

Húsz éves kortól a nagyobb koncertekre várjuk az érdeklődőket, szintén széles választékot kínálva számukra. Pontosan az a titok, hogy mindenkinek tudunk adni és a legmagasabb értékeket követve vagyunk képesek szolgálni. Leginkább azonban az különböztet meg minket, hogy

a fesztivált egyetlen művész bemutatásának és népszerűsítésének szenteljük.

– Öt-tíz éven belül milyen pozícióban szeretné látni a Cziffra Fesztivált Magyarország, vagy éppen Európa kulturális térképén?

– Megelégedéssel töltene el, ha Cziffra György neve hamarosan ugyanolyan jól csengene, mint például Puskás Ferencé itthon és külföldön. Szeretném, ha a Cziffra Fesztivál alatt létrejött kezdeményezések szereplői jelentősebb ismertségre tennének szert, és később büszkén gondolnának vissza arra, hogy közük volt a fesztiválhoz.

Nem utolsó sorban pedig célom, hogy a nemzetközivé tegyük a fesztivált. Ennek megfelelően már idén bemutatkozunk Kanadában, az Egyesült Államokban, de még Ausztráliában is, hogy aztán később, 2021-ben, a művész születésének századik évfordulóján egy világkörüli turnéra indulhassunk.

– Gondolja, hogy a legendás zongoraművésznek az alapműveltség részét kellene képeznie?

– Számtalan, Cziffra Györgyhöz hasonló kiváló művész és tudós öregbítette már eddig is Magyarország hírnevét a világban. Ezért is gondolom, hogy Cziffra György megérdemli, hogy szélesebb körben ismert legyen. Cziffra élete, hányatott sorsa erőt adhat az életben elbizonytalanodó, megtorpanó, krízisek határán küszködő embereknek is.

Ha Cziffra annyi mindenen átlendült, akkor bízhatunk abban, hogy nekünk is sikerülhet.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.