Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap "Az ő munkája nyomát éreztem a zenekar teljesítményén"

“Az ő munkája nyomát éreztem a zenekar teljesítményén”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Négy hangversenyt adtak Spanyolországban a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán emlékére.

- hirdetés -

A műsorban Haydn Esz-dúr trombitaversenye Mireia Farrés trombitaművész közreműködésével, Mozart Esz-dúr zongoraversenye pedig Ránki Dezső zongoraművész előadásában szólalt meg, a programot Mozart C-dúr (Jupiter-) szimfóniája zárta.

Mireia Farrés kérésére Schubert Ave Maria című művének zenekari kíséretes, trombitaszólós változata is elhangzott a tavaly novemberben elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt fő-zeneigazgatója emlékére.

Kovács János karmester elmondása szerint a műsort nagyon kedvezően fogadta a közönség, a zenekar kiválóan játszott, Ránki Dezső az elképzelhető legmagasabb színvonalon zongorázott és mind a négy koncerten, főként a Jupiter-szimfónia után heves bravózásban részesültek.

„A Jupiter-szimfónia kifejezetten nagy szellemi megterhelés, de mindenki teljes tűzzel és bedobással játszott”

A turné Kocsis Zoltán emlékének jegyében telt, őrá emlékeztek a Schubert-művel és a zongoraverseny előadása közben is, amelynek második tétele egy igazán fájdalmas, gyönyörűséges zene. “Az ő munkája nyomát éreztem a zenekar teljesítményén” – mondta Kovács János

A Nemzeti Filharmonikusok legutóbb 2014-ben jártak Spanyolországban az Agencia Camera ügynökség meghívására, amellyel mintegy két évtizedes jó kapcsolatot ápolnak. A jelenlegi turnét eredetileg Kocsis Zoltánnal tervezték, de az ügynökség beleegyezésével nem mondták le a koncertsorozatot. A zenekart Kovács János vezényelte, mivel a volt főzeneigazgató eredetileg is majd minden tervezett műsorához őt javasolta, továbbá az ügynökség elfogadta azt is, hogy a zongoraversenyt – amelyet Kocsis Zoltán játszott volna – Ránki Dezső adja elő. Mali István vezető zenekari menedzser hangsúlyozta, hogy olyan sikere volt a zenekarnak és a karmesternek, hogy jövő áprilisra már meghívást is kaptak egy újabb spanyolországi turnéra.

„A szervezők különösen dicsérték a Jupiter szimfónia-sziporkázó előadását, és minden hangversenyen két ráadást kellett adniuk, ami Spanyolországban egyáltalán nem megszokott.”

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X