Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Elhunyt Csikós Attila

Elhunyt Csikós Attila

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 75. évében elhunyt Csikós Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas építész, jelmez- és díszlettervező, az Operaház örökös tagja és mesterművésze.

Csikós Attila 1942. augusztus 5-én született Ungváron. Az Iparművészeti Főiskolán tanult építészetet. Dolgozott a József Attila Színházban világosítóként és díszlettervező-asszisztensként, majd az Egyetemi Színpad díszlet- és jelmeztervezője lett. 1965 és 1975 között a Bayreuthi Ünnepi Játékok díszlettervező-asszisztense volt. Gyakori külföldi és filmes, televíziós felkérései mellett szinte mindegyik budapesti és vidéki színházban dolgozott. Pályájának jelentős állomása az 1989 és 2005 közötti időszak, amikor az Operaház vezető díszlettervezője volt. A Színházi adattár 256 díszletét és 17 jelmezét jegyzi.

Csikós Attila Jászai Mari- és Kossuth-díjas, az érdemes művész kitüntetés tulajdonosa, megkapta az Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. Kitüntették Oláh Gusztáv-emlékplakettel, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze címekkel. A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának rendes tagja volt. Életművéről Épített varázslat: Csikós Attila művészete címmel jelent meg kötet, amelynek szerzője Várkonyi Judit.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X