Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Nicolai Gedda

Elhunyt Nicolai Gedda

A német-orosz származású svéd tenor életének 92. évében hunyt el. Több száz lemezt készített, a nemzetközi ismertséget az 1952-es Borisz Godunov előadás felvétele hozta meg számára. 

- hirdetés -

Nicolai Gedda halálhírét tévesen már évekkel ezelőtt felkapta a nemzetközi sajtó, ezúttal azonban a közeli hozzátartozók is megerősítették, hogy az énekes, svájci otthonában elhunyt.

- hirdetés -

Gedda fiatalon banktisztviselőként dolgozott és csak a véletlenen múlt, hogy végül rátalált az énekesi pályára. Egy ügyfelének említette meg gyanútlanul, hogy szívesen tanulna énekelni, aki viszont nem volt más, mint Carl Martin Öhman, a legendás svéd tenor, Jussi Björling mestere, s maga is neves Wagner-énekes.

Sokáig nem lépett fel szocialista országban, köztük Magyarországon sem, míg a hatvanas évek végén Ágai Karola közbenjárásával Budapestre látogatott. Ezt követően Nicolai Gedda rendszeres vendég volt hazánkban, főként a Magyar Állami Operaházban. Pályafutása csúcsán érkezett, és egy csapásra belopta magát a közönség szívébe. Az 1969-es operaházi Faust-előadást fellépések sora követte a következő közel két évtizedben.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.