Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap "Mozart fia a példaképem"

“Mozart fia a példaképem”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A grazi opera zeneigazgatójaként folytathatja munkáját Okszana Lyniv, ukrán karmester, aki korábban Kirill Petrenko asszisztenseként dolgozott a Bajor Állami Operánál. A karmester a kinevezése mellett továbbra is fontosnak tartja fesztiválszervezői tevékenységét annak érdekében, hogy hazájának klasszikus zenei élete ne legyen többé marginális helyzetben.

- hirdetés -

A mára zeneigazgatóvá érett Okszana Lynivet, akit a magyar közönség a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválról ismerhet, az odesszai dalszínházból hívta el Kirill Petrenko, aki egy a birtokába jutott felvétel alapján szeretett volna megismerkedni a karmesternővel.

Filharmónia – Lviv, Ukrajna

Az ukrajnai Lviv mellett született Okszana Lynivet elmondása szerint nem csak szakmai izgalom töltötte el, de az esetleges nemzeti ellentétek miatt is tartott a találkozástól az orosz Kirill Petrenkóval. Mint később kiderült, rokonsága révén Petrenko gyermekkorának nyarait szintén Lviv mellett töltötte, így a szakmai harmónia mellett emberileg is gyorsan megtalálták a közös hangot.

Lyniv egyébként sokat tesz hazája klasszikus zenei életéért. Az ő nevéhez fűződik a lvivi Mozart-fesztivál, amely azokból az időkből táplálkozik, amikor Wolfgang Amadeus Mozart fia, Franz Xaver Wolfgang Mozart 1808-ban az akkor Galíciához tartozó Lemberg közelébe érkezett. Franz Xaver harminc évig dolgozott a városban és határozta meg Lemberg zenei életét zongoristaként és zenepedagógusként.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X