Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Oriental Trumpet Concertos

Oriental Trumpet Concertos

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Boldoczki Gábor felvétele, ami jól példázza a zeneszerzőknek és az előadóművészeknek a szó legjobb értelmében vett egymásrautaltságát, a harmadik helyezést ért el a Gramofon februári listáján. 

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

A világhírnévre szert tett magyar szólista játéka nemzetközi méretű inspirációs forrás – ezt példázza a török Fazil Say 2010-es és Krzysztof Penderecki 2015-ös Trombitaversenyének ajánlása. E két versenymű között, afféle lírikus pihenőként Aram Hacsaturján rövid zongoradarabjának trombitára és zenekarra szánt verziója csendül fel (a hangszerelés Erdélyi Péter munkája), a tetszetős műsor fináléjául pedig Alekszander Arutyunjan napjainkban legismertebb műve, Asz-dúr trombitaversenye szolgál.

A hallgatnivaló az első hangtól az utolsóig leköti a figyelmet. A gyönyörködtető trombitahang – s ebben vélhetően része van a felvételtechnikának is – mindvégig kiemelten uralkodik. Mégsem érezzük bántóan háttérbe szorultnak a kíséretet, részben mert a változatos faktúra plasztikusan érvényesül, s nem utolsósorban azért, mert a hangrögzítés során nem szűkítették össze a dinamikai skálát.

Sokdimenziósnak hat a hangzás, egy-egy dinamikai szint korántsem mechanikusan társul valamely keskeny hangerő-sávhoz. Jurek Dybal pregnáns ritmikus profillal játszatja a legkülönbözőbb karakterű zenei anyagokat, és az unisono-szakaszokban (amelyek gyakran népzenei ihletésű melodikus anyaghoz társulnak) kiegyenlített vonóshangzásra törekszik.

Boldoczki perfekcióra törekvéséhez ideális a stúdiófelvétel gyakorlata; a megismételhetőség lehetőségének tudatával a trombitaművész felszabadultan játszik, a virtuóz részletekben is kockázatvállaló lendülettel. Bármilyen hangszert használjon is, ugyanazt a fölényes technikai biztonságot érezzük. A hangszínvarázshoz a formai építkezés biztonsága társul.

Kiadó: Sony Classical

Katalógusszám: 88985361092

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X