Papageno Radio
Blogok Beethoven Budán 190 éve hunyt el Beethoven

190 éve hunyt el Beethoven

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

190 évvel ezelőtt, 1827. március 26-án hunyt el Ludwig van Beethoven Bécsben. A március 29-én tartott temetési menetben a becslések szerint több tízezer ember vett részt. A fáklyavivők között volt Franz Schubert is, aki másfél évvel később halt meg, kérésére Beethoven mellé temették.

Az évfordulón idézzük fel Beethoven legnagyobb hatású és talán legismertebb művéhez, a 9. szimfóniához kapcsolódó legérdekesebb részleteket.

Beethoven 9. szimfóniájának negyedik tételét az Európa Tanács 1972-ben választotta Európa jelképévé. 1985-től hivatalosan is az Örömóda lett az Európai Unió himnusza.

Beethovennek ez volt az utolsó szimfóniája, amit 1824-ben, mindössze három évvel a halála előtt fejezett be.

A mű gyakorlatilag az első képviselője a későbbi kórusszimfónia műfajának. Beethoven Kilencedikjében az utolsó tételben kapcsolódik négy szólista és kórus a szimfonikus zenekarhoz.

Beethoven a kórustétel szövegét Friedrich Schiller 1785-ben írt Az örömhöz című ódájából kölcsönözte.

A szimfónia premierjét 1824. május 7-én tartották Bécsben. Beethoven ekkorra már teljesen elvesztette a hallását. A mű vége előtt néhány taktussal a közönség üdvrivalgásban és tapsban tört ki, Beethoven azonban ebből semmit nem hallott és tovább vezényelt. A bemutató egyik szólistája, Caroline Unger ment oda a mesterhez, hogy Beethoven a közönség felé forduljon és fogadhassa a tetszésnyilvánítást.

A közönség ötszörös álló tapssal üdvözölte Beethovent, ami úgy látszik több volt mint sok, hiszen a császári pár is csak háromszorosat érdemelt. Később meg is jelentek a rendfenntartók, hogy leállítsák az ünneplést.

Beethoven soha nem használt ekkora zenekari apparátust egyik művénél sem mint a 9. szimfóniánál. Tíz fafúvóst, négy ütőst, négy énekes szólistát, kilenc rézfúvóst, kórust és vonósokat írt a darabba.

Beethoven ikonikus műve a technika fejlődésére is hatott. A Philips cég, amikor elkezdte a CD-lemezek gyártását eredetileg 11,5 cm átmérővel tervezte a lemezeket, a Sony pedig a 10 cm mellett tette le a voksát. Felmerült azonban, hogy Beethoven 9. szimfóniájának el kellene férnie egyetlen lemezen. A szimfónia hanganyaga 65 és 74 perc között váltakozhat, ez a terjedelem viszont csak egy 12 cm átmérőjű lemezre fér fel. Az utóbbi szabvánnyal kezdték meg a CD-gyártást.

Beethoven öntörvényű muzsikus volt, aki sokkal inkább hallgatott a megérzéseire, mint a szabályokra és a tradíciókra. Kortársaiból viselkedésével és zeneszerzői attitűdjével inkább csak ellenszenvet váltott ki, az utódok azonban előszeretettel hivatkoztak rá és használták is fel műveit.

  • Wagner elkésztette saját hangszerelését a 9. szimfóniából.
  • Brahms I. (c-moll) szimfóniáját Beethoven Tízedikjeként is emlegetik, hiszen itt-ott felsejlenek benne az Örömóda motívumai.
  • A 9. szimfónia első tételének egyes részei sok rokonságot mutatnak Bruckner későbbi 3. szimfóniájával.
  • Mahler a Beethoven szimfónia első tételének hangulatát és textúráját saját I. szimfóniájában idézi meg.
  • A Kilencedik scherzójának motívumait Dvořak Újvilág szimfóniájának harmadik tételében halljuk vissza.

Promóció

Stream és színház

X
X