Papageno Radio
Címlap Binder Quartet: Nevergreens

Binder Quartet: Nevergreens

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ezen a lemezen minden olyan, amilyet egy jazz kedvelő csak kívánhat magának. Ezek közül a tulajdonságok közül természetesen nem hiányozhat a meglepetés sem, amit ezúttal nem a felállás nyújt, hanem a repertoár. A Binder Quartet albuma a Gramofon márciusi listájának második helyezettje. 

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

No. 1.

No. 3.

Binder Károly talán a Kontinentspiel óta sem szólistaként, sem zenekarvezetőként nem készített standard-lemezt, bár természetesen ráadásszámban, alkalmi vagy állandó duókban hallhattunk tőle ilyeneket. Persze arról se felejtkezzünk el, hogy Binder, aki 17 éve vezeti a Zeneakadémia  Jazz tanszékét, ezeket az örökzöldeket, a jazzmuzsikus mindennapi kenyerét naponta oktatja.

Negyedik éve működő kvartettje két, volt tanszéki hallgatóval (Fonay Tibor – bőgő, Benkó Ákos – dob) és Borbély Mihállyal, zenei fivérével letért a járt útról, és ebbe nyilván belejátszott, hogy Borbély saját együttesével jelentős sikereket ért el hasonló szellemű feldolgozás-lemezekkel. A meglepetés a standardek felfogásában bontakozik ki igazán, azt persze nem lehet meglepőnek minősíteni, hogy egy erős etno-zenei réteg rakódik rá a mainstreamre, ezek főleg ritmikai és harmonizálási megoldásokban érhetők tetten. Igazi Binder lemezre vall például a Green Dolphin, vagy az Autumn Leaves hangulatának, harmóniáinak dekonstrukciója, ahogy rá jellemző a perkusszív is, meg ahogy a kvartett-tágas, a dekonstrukciót előkészítő bevezetőkkel, majd éles ritmusokkal, szűkített harmóniákkal teszi teljesen sajátjává a témákat.

Az A-traint egy boogie-woogie mozdonnyal húzzák meg, a Body and Soult egy esztám röntgensugaraival világítják át, Monkot kicsivel jobban tisztelik, szekundokkal mutatják meg a híres témáját, a búcsúzó Bye-Bye Blackbird igencsak (nyolcadokban) szedi a lábait. Binder tanár úr kvartettjével megmutatja: hogyan kell a standardeket eredetiséget és önazonosságot mutatóan előadni.

Cím: Binder Quartet: Nevergreens

Kiadó: Binder Music Manufactory

Katalógusszám: BMM 201604103515168

Promóció

X
X