Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Goran Bregović magánlevelei

Goran Bregović magánlevelei

Cigányok ideje, Arizonai álmodozók, Margó királyné, Underground és persze Macska-jaj – Goran Bregović nevét a moziban ismertük meg. Visszatérő vendég nélunk, áprilisi budapesti koncertjén azonban nem filmzenéiből, és nem is az olyan előadóknak írt dalaiból válogat, mint Cesaria Evora vagy Iggy Pop.

- hirdetés -

Szarajevó nevét hallva általában három dolgot említünk: itt gyilkolták meg 1914-ben Ferenc Ferdinándot, ürügyet adva az I. világháború kirobbantására, az 1984-es téli olimpia és a kilencvenes évek első felében több, mint három éven tartó ostrom.

- hirdetés -

Itt született 1950-ben a szerb apától és horvát anyától a barátai által csak Bregának hívott zeneszerző-muzsikus, Goran Bregović. (Egyébként az egykori Jugoszlávia területén ma is Szarajevóban születik a legtöbb gyermek vegyes házasságból.) A város, a Balkán Jeruzsáleme azonban nem csupán az elmúlt 67 évben ment át jelentős változáson.

A kőkorszakból származnak az első leletek, később több illír település volt a környéken. Tartozott a Római, a Bizánci és az Ottomán Birodalomhoz, volt az Osztrák–Magyar Monarchia része. Minden hatalom rajta hagyta a maga lenyomatát, ha másban nem, a vallások tekintetében. Már Róma alatt jöttek a katolikusok, az egyházszakadás után az ortodoxok, majd a muszlimok, és a 16. században megérkeztek és otthonra találtak a Spanyolországból elűzött szefárd zsidók. Ebben az időben Szarajevó Európa legfejlettebb települései közé tartozott. Az útikönyvek szerint ez a világ egyetlen városa, ahol néhány száz méteren belül katolikus és ortodox templom, mecset és zsinagóga áll. A legújabb korról, a jugoszláv éráról, az államalakulat véres széteséséről és az új államok megalakulásáról pedig nekünk is olvasmányélményeink vagy megélt tapasztalataink vannak.

Nem véletlen tehát, hogy a maga életéből kiindulva és a történelmi adatokra visszavezethető, áldást és átkot egyaránt jelentő metafora ihletésére, Goran Bregović Three Letters From Sarajevo címmel írt darabot. A Prológot a Háború tétel és a három levél követi, amelyet három művésztől hallhatunk: a hegedűt a nyugati, a keleti és a klezmer hagyomány szerint is megszólaltatják, a szólisták származásuk szerint is a három vallást reprezentálják. A zárótétel címe: Melankólia. Április 2-án a Müpában a szólistákat és az énekeseket a Goran Bregović Wedding and Funeral Orchestra, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri Hollerung Gábor vezényletével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.