Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Új fotófesztivállal bővül Budapest kulturális arculata

Új fotófesztivállal bővül Budapest kulturális arculata

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Budapest Fotó Fesztivál néven induló friss kulturális eseménysorozat feltűnése kíséri a magyar fővárosban a tavasz beköszöntét. Már indulása előtt felkeltette a nemzetközi fotós szakma érdeklődését. A kezdeményezés főleg márciusra és áprilisra koncentrál, bemutatkoznak fiatal alkotók, feltűnnek fotótörténeti kuriózumok és egy fotómaratonon is részt vehetnek az érdeklődők.

Magyarország az egyetemes fotográfiatörténet olyan emblematikus alakjainak szülőföldje, mint André Kertész, Brassaï vagy Moholy-Nagy László, a satjtófotó úttörőjének számító Robert Capa, valamint a divatfotóival ismertté vált Martin Munkácsi. Ez a mély beágyazottság teremtette meg a lehetőséget, hogy Budapest Fotó Fesztivál néven új, izgalmasnak ígérkező, kéthónapos kiállítás- és programsorozat induljon útjára 2017-ben, amely a szervezők reményei szerint a fővárost nemzetközi viszonylatban is élénk fotográfiai központtá alakítja. Mint Mucsy Szilvia fotóművész, a fesztivál igazgatója fogalmazott:

„Szakmailag igényes, a fotográfia sokféleségét bemutató és a legszélesebb közönséget megszólító eleven, színes fesztivált szeretnénk meghonosítani a fővárosban.”

A Budapest Fotó Fesztivál nemzetközi rangjának megteremtéséhez nagyban hozzájárul, hogy soraiba fogadta a rangos európai fotófesztiválok hálózatának számító Photo Europe Network (PHEN), aminek egyes partnerszervezetei kiállítóként is közreműködnek a fesztiválon. Budapest Főváros Önkormányzata is tevékenyen támogatja a sorozatot, fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes. A változatos programokkal, köztük workshopokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és szakmai eseményekkel is kísért eseménysorozat fókuszában két, egymást követő sztárkiállítás áll.

A Műcsarnokban március 1. és április 9. között látható Alex Webb A fény szenvedése című tárlata, amely a modern színes fotográfia úttörőjeként számon tartott amerikai fotóművész első monográfiáját mutatja be több mint 60 képben. A Robert Capa által alapított MAGNUM fotóügynökség kiemelkedő alakja sikeresen ötvözi a streetphoto, a fotóriport és a művészi fotográfia stílusjegyeit, többszörösen díjazott munkái készítése közben három földrész számtalan országát bejárta.

Ezt követően a Várkert Bazárban április 8-án nyílik meg és május végéig látogatható a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben megvalósuló Szubjektum című tárlat, amely a kortárs magyar portréfotó legjobbjaiból válogat. Érdekes áttekinteni csaknem 50 alkotó művein keresztül, hogy a fotográfusok mit gondolnak ma a műfajról, és egy-egy gesztus, beállítás, kellék, az öltözet, a világítás vagy a környezet milyen eszköze lehet egy személyiség bemutatásának.

Kiemelt helyszíne még a programsorozatnak a Budapest Projekt Galéria, ahol az ugyancsak PHEN-tag görög Photometria Fotófesztivál mutatja be HOME című kiállítását.  A Budapest FotóFesztivál egyik szórakoztató családi programjának ígérkezik az április 22-én a Várkert Bazárból kiinduló TRIPONT fotómaraton is.

Somosi Rita

A résztvevő felnőttek és gyerekek, amatőrök és profik négy óra alatt négy felvételt kell, hogy elkészítsenek és feltöltsenek megadott témákban. A zsűri által legjobbnak ítélet alkotások készítői értékes szakmai díjakban részesülnek.Emellett a legfontosabb fővárosi galériákban, kulturális intézetekben és múzeumokban nyílnak szatellit-tárlatok, Szarka Klára fotótörténész és Somosi Rita művészettörténész kurátori munkájának köszönhetően a fotográfiai műfajok széles palettájáról válogatva.

A közönség találkozhat amerikai, barzil, francia, lengyel, magyar, nyugat-balkáni, spanyol és török fotográfusok munkáival. Szerepelnek a kínálatban többek közt egyedi és csoportos artfotó kiállítások, fotótörténeti portré- és sportfelvételek, gasztronómia fotók és színházi werkképek, valamint dokumentarista és riportfotók egyaránt.

A cikk angol nyelven a Budapest’s Finest kiadványában olvasható.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X