Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Legendás Háry Jánosok

Legendás Háry Jánosok

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon Anger Ferenc rendezésében, Dobák Attila címszereplésével látható Kodály Zoltán daljátéka. Három legendás énekessel, Palló Imrével, Melis Györggyel és Sólyom-Nagy Sándorral hangoljunk a ma esti előadásra!

Dobák Attila így nyilatkozott a Fideliónak: „végigtanulmányoztam Melis György, Palló Imre és Sólyom-Nagy Sándor felvételeit, és igyekszem nem lemaradni tőlük színvonalban. Magasra tették a lécet, és technikailag érettebbek voltak nálam, mikor Háryt énekelték.”

Nézzük, milyen magasan is van a léc!

Palló Imre 1926. október 17-én, a Háry János bemutatóján énekelte a címszerepet. A kritikák nem fukarkodtak a dicsérettel: „Zamatos magyar beszédű dalia, aki szinte el is hiteti a nézőkkel a hihetetlen kalandokat”; „Háry Jánosában a magyar legény délcegsége, kelleme, bája, végtelen jósága, derűje, tisztasága testesül meg”. Székely paraszti származása révén ő vált az egyik legnagyobb Kodály-interpretátorrá (énekelte a Székely fonó Kérőjét is), Kodály pedig a népdal-feldolgozásokban is megnyilvánuló csodálatos szövegmondásáért „a magyar népdalok mesterdalnoká”-nak nevezte.

Az április 23-i előadást az énekes fia, Ifj. Palló Imre vezényli.

Etalonnak számít Melis György Háryja. A művész 1953-ban énekelte először a szerepet, amelyet gyakorlatilag négy évtizedig repertoáron tartott.

Az Állami Bábszínház Háry Jánosa is Melis György hangján szólalt meg: 1972-ben mutatták be Kodály művét a bábosok. Az átdolgozó Szilágyi Dezső volt, a bábokat Bródy Vera, a díszletet Koós Iván tervezte, az előadást Szőnyi Kató rendezte. Miért írta róla a kritika azt, hogy „Kodály Háry Jánosa – Paulini Béla librettójára – pazarabb megvalósítást sosem kapott még bábváltozatánál”? Zenélő bábok blogunkban kiderül! 

A Hungaroton kiadványa őrizte meg Sólyom-Nagy Sándor interpretációját. 

A Háry János legendás bemutatóiból és Kodály más színpadi műveinek előadásaihoz kapcsolódó fotókból, díszlet- és jelmeztervekből egy évtizede rendezett kiállítást az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 2007-es tárlat anyaga itt érhető el.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X