Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon Sol Gabetta Live

Sol Gabetta Live

Sol Gabettát eddig jó csellistának tartottam, mostantól nagynak. Az Elgar-koncertelőadása remek. Hét éve megjelent stúdiófelvétele Mario Venzago és a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekar kíséretével is jó volt, ám ez: váratlan módon rendkívüli. Az album a Gramofon szerkesztősége szerint április legjobb klasszikus zenei felvétele.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

- hirdetés -

A du Pré-Barbirollinál jobbnak mondani Gabettát tévedés volna, mert nem az, hanem az interpretáció útjának későbbi, hasonlóan jeles állomása. Ehhez nagyban hozzájárul Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok nagyon érzékeny kísérete is. A mű arányai megváltoztak, a kezdő tétel utániakat Gabetta az első tétel szintjére emelte, nem nő a dinamika, mint szokott, még inkább fordítva áll a helyzet, viszont emelkedik e tételek jelentősége.Szenvedélyes, de nem külső jegyekkel, sokszor inkább finomabb hangerő és simogató hang mellett, meglepően mélyen átélt és érzékenyen megfogott megformálással. Jacqueline du Pré nagy felvételén elsőként ez mutat túl igazán. Vannak még jók, mint Paul Tortelier és Adrian Boult vagy Starker János és Leonard Slatkin lemezfelvételei, de vagy hiányzik is egyúttal valami a du Pré-olvasat viszonylatában vagy csekélyebb többlettel járó az eltérés.

- hirdetés -

Szólista és karmester együttműködése példás, egész új relációk mutatkoznak meg, s amit sokan nem akarnak tudomásul venni, Elgar kivételesen finom hangszerelése. Csodálatos előadás, nem vitás. Martinů I. Csellóversenye (ezúttal Krzysztof Urbański a karmester) jó párosítás. Modern antitézis, ugyanakkor hasonló pár is egyben. A megfelelést Gabetta ki is emeli inkább melodikus és kerek vonalvezetésű játékával, míg Jiří Bárta például Jakub Hrůša kísérete mellett a modern oldalra helyezi a hangsúlyt nyersebb, erőteljesebb, egyenesebb vonalú előadásával.

Cím: Sol Gabetta – cselló, Berlini Filharmonikusok, Sir Simon Rattle, Krzysztof Urbański

Kiadó: Sony Classical

Katalógusszám: Sony Classical 88985350792

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.