Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Tavaszi fesztiválpillanatok

Tavaszi fesztiválpillanatok

Négy nap telt el a Budapesti Tavaszi Fesztiválból. Járt már itt Goran Bregovic, Pumeza Matshikiza, Bertrand de Billy és az Orchestre de Chambre de Lausanne. Élményidézésképp szokatlan perspektívákat választottunk.

Egy blogban minden, amit a Budapesti Tavaszi Fesztiválról tudni érdemes

- hirdetés -

A Svalbard Company újcirkuszi előadása, az All Genius All Idiot a kritikáknak megfelelően a „bacchusi szellemiség hedonisztikus ünnepe” volt.

- hirdetés -

Svalbard Company – fotó: Hrotkó Bálint

Akik a műfaj iránt érdeklődnek, még két izgalmas produkciót tekinthetnek meg: az Opus 2-ben hét akrobatát a színpadon élőben kíséri a Debussy Quartet, a kamarazenei szcéna nemzetközileg is elismert szereplője, míg az Adieu! a magyar Recirquel ősbemutatója.

A komolyzenei koncertek nyitánya az Orchestre de Chambre de Lausanne-nal és Bertrand de Billyvel a Zeneakadémián volt. Ilyen intim pillanatokkal.

Az Orchestre de Chambre de Lausanne és Bertrand de Billy koncertje – fotó: Posztós János

Az Orchestre de Chambre de Lausanne és Bertrand de Billy koncertje – fotó: Posztós János

Pumeza Matshikiza nem csupán Mozart és Puccini műveiből énekelt a Zeneakadémián, hanem a dél-afrikai zenéből is ízelítőt adott.

Pumeza Matshikiza és az Óbudai Danubia Zenekar koncertje – fotó: Felvégi Andrea

Pumeza Matshikiza és az Óbudai Danubia Zenekar koncertje – fotó: Felvégi Andrea

A koncert előtt beszélgettünk a Stuttgarti Opera tagjával akiről kiderült, sosem akart híres énekes lenni, egyszerűen csak szereti a zenét és mindig a szívére hallgatott.  „Ha valaki megkérdezne, azt tudnám tanácsolni, hogy nem kell mást tenni csak követni az érzéseiket és megvalósítani az álmainkat. Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk. A nagyanyám azt tanította, hogy mindig minden pénz kérdése ebben a világban.”

Goran Bregović a maga életéből kiindulva és a történelmi adatokra visszavezethető, az áldást és átkot egyaránt jelentő „Balkán Jeruzsáleme” metafora ihletésére Three Letters From Sarajevo címmel írt darabot. A Müpában a szólistákat és az énekeseket a Goran Bregović Wedding and Funeral Orchestra, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar kísérte Hollerung Gábor vezényletével.

Three Letters From Sarajevo – Kotschy Gábor

Szarajevó rövid várostörténetét itt foglaltuk össze. Tudták, hogy az egykori Jugoszlávia területén ma is Szarajevóban születik a legtöbb gyermek vegyes házasságból?

A következő galériában pedig jöjjön néhány jól elkapott pillanat fellépőkről és aktívan közreműködő nézőkről.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.