Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hiába titkolta egy zsoltár létezését a Vatikán

Hiába titkolta egy zsoltár létezését a Vatikán

VIII. Orbán pápasága idején Gregorio Allegri komponálta az egyik a bűnbánati zsoltár (Miserere mei, Deus) legnépszerűbb zenei változatát, amit sokáig nem akartak kiengedni a Vatikán falai közül. A titkosításnak Mozart vetett véget.

- hirdetés -

Az olasz zeneszerző kettős karra írta a reneszánsz polifónia máig fennmaradt remekeinek egyikét, amit minden évben a nagyhét alatt énekeltek. Allegri 1630 körül szerezte a saját verzióját, amely művet tilos volt lemásolni, mivel a Vatikán szerette volna megőrizni a zene egyediségét, enigmatikus hírnevét és tekintélyét.

- hirdetés -

A zsoltárt csak a nagyhét szerdáján, valamint nagypénteken adhatták elő a Sixtus-kápolnában. 1770 előtt az egyház mindössze három hivatalos másolatot juttatott el a portugál királyhoz, egy Giovanni Battista Martini nevű szerzeteshez, valamint I. Lipót német-római császárhoz.

1770-ben azonban egy 14 éves fiú, Wolfgang Amadeus Mozart a nagyhét alaklamával találkozott a darabbal és egyetlen meghallgatás után tökéletesen lejegyezte a kompozíciót. Mozart három hónappal később hírnevet szerzett magának a zeneművel, és XIV. Kelemen pápa kitüntette az Aranysarkantyú-renddel.

Miután Mozart Miserere-változatát 1771-ben Dr. Charles Burny nyilvánosságra hozta, a tiltást feloldották, és a kompozíciót később többen is átírták, többek között Felix Mendelssohn és Liszt Ferenc. 2015-ben a Sixtus-kápolna kórusa is felénekelt egy változatot az 1661-ből való Sixtus-kódex alapján.

(Via mult-kor.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.