Papageno Radio
Címlap Jazzálom az 52. utcában

Jazzálom az 52. utcában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

New Yorkban elképesztő mennyiségben indultak be a kis klubok. Harlemben magától értetődő volt a klubvilág, hiszen mind a közönség, mind pedig a zenészek jelentős része helyben volt. De miután egyre több szórakozni vágyó vagy zenekedvelő fehér látogatta a harlemi klubokat, természetesnek tűnt üzleti szempontból, hogy Manhattan fehérek által lakott centrumában is legyenek ilyen intimebb zenés szórakozóhelyek, ahol természetesen inni is lehetett. 

Miért számított Harlemben az 1920-as évek végén kiemelkedő szórakozóhelyének a Cotton Club? Olvassa el!

Már a húszas években kinyitott néhány ilyen speakeasy az 52. utca nyugati felében, az 5. és a 7. sugárút közé eső részben. Itt annak idején nem túl elegáns, kissé omladozó barna téglaépületek álltak, és az alagsorokat alakították át illegális zenés ivókká. Egymás után alakultak át klubokká ezek a hosszú, keskeny pincehelyiségek, amelyekben rögtön a lépcső után ott volt a ruhatár, míg a terem egyik oldalát hosszában a bár foglalta el, középen székek és asztalok, majd a terem másik végén egy kis pódium, hátul pedig szerencsés esetben egy konyha, mellette egy kis túlzással öltözőnek minősített kisebb lomtár. Az egyik legelső speakeasy itt a 35-ös szám alatt található Onyx Club volt, amely 1927-től üzemelt.

A Swing Street néven is emlegetett 52. utca majdnem két évtizeden át volt a jazz lüktető szíve.

Ma már nyoma sincs az egykori kopott, alacsony, mégis emberi léptékű épületeknek. Helyükben hatalmas irodaházak állnak. De az 52. utcában a 30-as években még ugyanaz a faji szegregáció dívott, mint a Cotton Clubban. A pódiumon és a konyhában, kivételes esetekben a ruhatárban is feketék, míg az asztaloknál – néhány nagyon kivételes esettől eltekintve – fehérek foglaltak helyet. A Jimmy Ryan’s volt talán az egyetlen klub az utcában, ahol valamelyest integrált volt a közönség is.

A jazz története című kötet hamarosan e-book formátumban is elérhető.

A szesztilalom 1933-as eltörlését követően az Onyx legális night clubbá változott, majd átköltözött az utca másik oldalára, és eredeti telephelyét a Famous Door klub foglalta el. 1935-ben már működött az 52. utcában a Hickory House, a Yacht Club, az Eddie’s, a Tony’s és a 21 Club is.

Hogyan zajlottak a zenekarok csatái a Savoyban? Nézzen utána!

Ezekben a klubokban és, mint látni fogjuk, a késői vagy kora hajnali órákban egyre több helyen jam sessionökön nyílt alkalmuk a zenészeknek hosszas improvizált szólókat játszani, összemérni egymással az erejüket, egyívásúak társaságában kipróbálni saját ötleteiket, tökéletesíteni rögtönző képességüket.

Promóció

X
X