Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Nem a Rekviem Mozart utolsó alkotása?

Nem a Rekviem Mozart utolsó alkotása?

Nemrég előkerült levelek alapján látja bizonyítottnak Michael Lorenz muzikológus, hogy Mozartot egy eddig széles körben ismeretlen felkéréssel találták meg halála előtt néhány hónappal.

A dokumentumok alapján Mozartot élete utolsó évében (1791), amely egyébként egyik legtermékenyebb alkotói időszaka is volt, egy színdarab kísérőzenéjének megkomponálásával kereste meg a Hofteather igazgatója, Johann Friedrich Jünger és egy színész, Johann Franz Hieronymus Brockmann.

- hirdetés -

Mozart ebben az évben fejezte be A varázsfuvola című operát, az utolsó zongoraversenyét és a klarinétversenyt, valamint elkezdte a Rekviemet és az említett zongoradarabot az Er mengt sich in Alles című (Minden lében kanál – a szerk.) új Jünger-komédiához.

Mozart valószínűleg nem kizárólag a díjazásért vállalta a felkérést, hiszen ebben az időben már nem kellett nélkülöznie, és a tartozásait is elkezdte visszafizetni.

A darabot augusztusban mutatták be, de Mozart már nem lehetett ott. Szeptemberben ágynak döntötte a betegség, december 5-én pedig elhunyt.

(Via Michael Lorenz)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X