Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Esterházy Új őszi fesztivállal jelentkezik a kismartoni Esterházy-kastély

Új őszi fesztivállal jelentkezik a kismartoni Esterházy-kastély

A Herbstgold fesztivált 2017. szeptember 6-16. között rendezik meg Kismartonban. A programsorozat klasszikus, jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva. A középpontban egyrészt Haydn és követőinek forradalmi zenei újításai – illetve a francia forradalom és a rákövetkező időszak zenére való kölcsön- és kihatásai –, másrészt a zenét hosszútávon is befolyásoló kortárs előadók és stílusok állnak.

- hirdetés -

Joseph Haydn zenei újításai a francia forradalom idejére estek, s ez utóbbi történelmi esemény Beethovent is foglalkoztatta és inspirálta. Ezzel szemben a szinte kortársuknak nevezhető Franz Schubert művei – elsősorban a Téli utazás című dalciklus – a restauráció utáni rezignációt, visszavonulást jelképezik. A jazz és a balkáni, illetve roma zene is törésekből, ellentétekből él; stílusok váltják egymást vagy adják át helyüket valami újnak. A gasztronómia terén is beszélhetünk forradalomról, amikor valami igazán újat alkotnak és hoznak divatba.

- hirdetés -

Quartett Plus 1 fotó: A. Hartmann

A Herbstgold fesztivál az érzékek harmóniájára törekszik a különböző műfajok forradalmi tapasztalatait kombinálva, s ezen cél elérését segítik a művészekkel és tudósokkal folytatott diszkurzusok, valamint az Esterházy-kastély különleges atmoszférájú termeiben zajló Nightline-koncertek is. Az este hat órakor, a koncertek előtt kezdődő beszélgetések az Esterházy-kastély Macaron kávézójának teraszán a koncertek kiemelkedő művészeivel, emellett tudósokkal és a média illetve politika képviselőivel folytatott eszmecserék, melyek a programokra és aktuális kérdésekre reflektálnak, de arra is alkalmat teremtenek, hogy a hallgatók megismerjék a fellépő művészek rejtett talentumait: az énekes Ian Bostridge például a történelemtudományok doktora és könyveket ír, François Leleux kitűnően ért a borokhoz, Rudolf Taschner matematikus pedig a zenei kompozíciókban is megtalálja a véletleneket.

Az Esterházy-kastély további programjairól ide kattintva tájékozódhat!

A fesztivál keretében az Esterházy rezidens zenekara a Haydn Filharmónia három koncertet is ad. A Haydn Filharmóniát Fischer Ádám alapította, hogy az Esterházy-kastély Haydn Termében muzsikáljanak. 2017-ben már az Esterházy-kastély rezidens zenekaraként ünneplik 30 éves jubileumukat, új, karizmatikus karmesterükkel, Nicolas Altstaedt-tel és számos világsztárral.

Nicolas Altstaedt fotó: Marco Borggreve

A nyitókoncerten szeptember 6-án Nicolas Altstaedt karmester-szólista közreműködésével Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei csendülnek fel.

A Haydn Filharmónia második koncertjén, szeptember 10-én Haydn, Mozart és Schumann műveit játssza. A zenekart a zongoravirtuóz Alexander Lonquich irányítja.

Végezetül pedig szeptember 13-án a francia François Leleux oboaművész társaságában Haydn, Beethoven és Schubert műveit szólaltatják meg.

A Quartett von Kuijk és a bolgár ütőhangszeres Vassiléna Sérafimova szeptember 7-i koncertjének darabjai a bécsi klasszikától a kortárs zenéig ívelnek: Haydn, Mendelssohn és Janacek művei mellett, a francia Benjamin Attahir szerzeményének ősbemutatójának is szem- és fültanúi lehet az érdeklődő közönség. A koncert előtt hat órai kezdettel beszélgetés a kastély Mascaron kávézójának teraszán.

Szeptember 8-án az ORF Radio-Symphonieorchester Wien a fesztivál vendége. Cornelius Meister karmester irányításával és a Berlini Filharmonikusok klarinétművésze, Andreas Ottensamer közreműködésével Hefti, Stamitz és Beethoven művei szólalnak meg a Haydn-teremben. A koncert előtt hat órai kezdettel beszélgetés a kastély Mascaron kávézójának teraszán. Az est nem ér végett a klasszikus koncerttel, a kastéllyal szemközti Henrici étteremben 22.00 órától Bach, Scarlatti és Piazzola műveivel, Vassiléna Sérafimova közreműködésével, kötetlenebb hangulatban, egy jó pohár bor mellett folytatódik.

Fancois Leleux fotó: Uwe_Arens

Szeptember 9-én a balkáni és roma zenéé a főszerep. A koncerten a macedón Nat Veliov trombitaművész és az Original Kocani Orkestar, a dél-francia Titi Robin gitárművész és a fenegyereknek számító, szerb Magnifico (Robert Pesut) koncertjét hallgathatjuk. A koncert előtt hat órai kezdettel beszélgetés a kastély Mascaron kávézójának teraszán. A koncert után az este fellépőivel folytatódik az örömzenélés a kastélyparkban az Orangerie pálmaházban.

A Herbstgold keretében megrendezendő Pan O’Gusto gasztronómiai fesztiválon, szeptember 9-én fenséges ételek és kitűnő borok készítői mutatják be és kóstoltatják termékeiket 12 órától 18 óráig. A Gault Millau védnöksége alatt osztrák, magyar és szlovén sztárséfek engednek bepillantást látványkonyháikba, ahol ínycsiklandó tradicionális ételeket és forradalmian új kreációikat készítik.  Borászok vezetésével fedezhetjük fel a pannon régió festői fekvésű, változatos szőlőterületeit és az itt készülő borokat. Szeptember 10-én 11. órától brunch a kastélyparkban.

Szeptember 10-én még a brunch előtt kitűnő alkalom meghallgatni a Haydn Filharmónia és Alexander Lonquich koncertjét. Haydn és Schumann műve mellett Lonquich előadásában Mozart C-dúr zongoraversenyét hallhatjuk.

Christian Zacharias fotó: Klaus Rudolph

Ugyanaznap este 18 órai kezdettel François Leleux oboaművész és a Les Vents Français: Paul Meyer klarinét, Gilbert Audin, fagott, Radovan Vlatkovic, kürt, Eric Le Sage, zongora koncertje csendül fel. Műsoron Poulenc, Beethoven és Mozart művei.

François Leleux szeptember 13-án is színpadra lép, a Haydn Filharmóniával közös koncerten Haydn, Beethoven és Schubert műveit szólaltatják meg. A koncert előtt hat órai kezdettel beszélgetés a kastély Mascaron kávézójának teraszán.

Különleges fénypontot jelent a fesztiválon a brit sztártenor, Ian Bostridge fellépése. Szeptember 12-én az Oberon Trióval ad koncertet, szeptember 14-én pedig Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli Julius Drake zongorakíséretével. A szeptember 14-i koncert előtt hat órai kezdettel beszélgetés a kastély Mascaron kávézójának teraszán. Ez a koncert éjjel a Henrici-étteremben folytatódik, ahol az osztrák jazzénekesnő, Lia Pale és zenekara Schubert Téli utazás-ának kortárs variációjával lép színpadra. Szeptember 15-én minden a jazzről szól, a kameruni a jazz legenda Manu Dibango és Soul Makossa Gang  virtuóz előadását hallgathatjuk. Dibango a fúziós jazz egyik legjelesebb képviselője, sajátos stílusát a jazz – és a népszerű kameruni tánczene segítségével alakította ki.

A részletes programfüzetet és fotókat itt érhetik el!

A Herbstgold fesztivál záróeseménye minden bizonnyal a programsorozat egyik csúcspontja lesz. Szeptember 16-án négy vonósnégyes – a francia Ensemble Quatuor Ebène, a Schumann Quartett, a Quartett plus 1 valamint a Phoen Saxophon Quartett – részvételével vonósnégyes-maratont rendeznek. A megszólaltatott dallamok megtöltik majd az egész Esterházy-kastélyt, a borospincéktől a hercegné szalonjáig. 16.00 és 22.00 óra között minden a mágikus négyes szám jegyében történik, többek között a Café Maskaronban szervezett családi és gyermekprogram is.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.