Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Plusz Fekete Gyula legújabb művével indul a Bartók Plusz Operafesztivál

Fekete Gyula legújabb művével indul a Bartók Plusz Operafesztivál

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ünnepélyes nyitóhangversennyel indul június 16-án a Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon. Az est fókuszában Kodály Zoltán áll, aki életművét a zene világához értő, lélekben gazdag közönség, közösség kinevelésének szentelte.

A Bogányi Tibor vezette Pannon Filharmonikusok előadásában elhangzik a Budavári Te Deum és a Psalmus Hungaricus valamint Fekete Gyula legújabb versenyműve is, amit a pedagógus és alkotó géniusz Kodály Zoltán ihletett.

Kodály tanártól tanult hegedülni, de zongorán, brácsán, csellón önszorgalomból tanult meg játszani. A muzsikus család szívesen töltötte idejét kamarazenéléssel.

Kodály gordonkára írt Szólószonátáját Starker János ismertette meg a nemzetközi közönséggel, amely ma már nem hiányozhat egyetlen magára valamit is adó csellista repertoárjából.

- hirdetés -

„Ha azt kérdezik tőlem, mely művekben ölt testet a magyar szellem, azt kell rá felelnem, hogy Kodály műveiben. Ezek a művek: hitvallomások a magyar lélek mellett” – jegyezte meg egyszer Bartók Béla. Nem csoda, hogy Kodály műveinek szellemisége Fekete Gyula zeneszerzőt is alkotásra sarkallták. Legújabb gordonkára írt versenyműve ősbemutatóként hangzik majd el.

Baranyai Barnabás

Az est szólistája az 1993-as születésű Baranyai Barnabás lesz, aki 2014 szeptemberében sikeresen részt vett a Pablo Casals nemzetközi gordonkaversenyen. 2016 januárjában a Zágrábban megrendezet Antonio Janigro Nemzetközi Csellóversenyen egyedüli itthon tanuló magyarként jutott be a középdöntőbe és sikeresen szerepelt. 2016 márciusában kvartettjét a zsűri a XIII. Országos Dohnányi Ernő Kamaraversenyen kiemelt nívódíjjal és a verseny nagydíjával, a Dohnányi-díjjal jutalmazta.

2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2016. évi Fischer Annie Zenei Előadó- Művészeti Ösztöndíjpályázatán fél ösztöndíjat nyert. 2016 áprilisában a Weiner Leó Országos Kamaraversenyen Vonósnégyes kategóriában I. díjat és a legjobb Beethoven-előadásért Beethoven-díjat nyert.

2016 októberében a nemzetközileg elismert zsűri Junior Príma-díjjal tüntette ki. Jelenleg a bécsi Zeneakadémia első éves hallgatója művész mesterképzésen Reinhard Laczko osztályában.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X