Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Magyar kórussiker Salzburgban

Magyar kórussiker Salzburgban

Egy arany és három ezüst minősítéssel tért nemrég haza a kaposvári Vikár Béla Vegyeskar a Salzburgi Nemzetközi Kórusversenyről. A versenyen és a hozzá kapcsolódó fesztiválon 14 ország kórusai léptek fel, Németországtól Tajvanig. Itthon is zajlik az élet a kórus körül: Kaposváron két hete emléktábla hirdeti a vegyes kar egykori karnagyának, Zákányi Zsoltnak az emlékét.

Emléktáblát avattak egykori karnagyuk tiszteletére

A közelmúltban egy közösségi esemény kapcsán is reflektorfénybe került a Vikár Béla Vegyeskar: egykori karnagyuk, a Liszt Ferenc- és Weiner Leó-díjas Zákányi Zsolt halálának 10. és a kaposvári Kodály-iskola zenetagozata fennállásának 50. évfordulójára elkészült a nevét megörökítő emléktábla, a Kaposvár Polgáraiért Egyesület hathatós támogatásával. A helyi sajtó azt írja:

„majdnem le kellett zárni a Fő utcát, mert olyan sokan vettek részt a megemlékezésen.”

– Az avatásra a volt „zeneisek” közül nagyon sokan eljöttek az országból mindenünnen. Engem nem tanított Zsolt bácsi, de volt diákjai elmondása alapján: szigorú volt és következetes. – emlékezik a Vikár Béla Vegyeskar jelenlegi karvezetője.

- hirdetés -

A kórus Ludmány Géza vezetésével négy kategóriában mérette magát: a vegyes kari és egyházzenei mellett a női és a férfi szólamok külön-külön is megmutatták tudásukat. Programjukban Monteverdi és Palestrina mellett Farkas Ferenc, Kocsár Miklós és Kodály Zoltán darabjait is előadták. Női kari műsoruk teljes egészében magyar művekből állt. A karnagy szerint:

Más kórusok ilyen környezetben figyelnek fel egy-egy hazai alkotásra, szerzőre. Az észt gyermekkar énekelte is Kodály „Túrót eszik a cigány”-át – magyarul!

- hirdetés -

A kórust háromtagú zsűri értékelte, a kaposváriak elégedettek elért eredményükkel: – Hallva a többi kórust, a zsűri döntése korrekt volt. Az olasz és az osztrák zsűritag (Michele Josia és Wolfgang Ziegler – a szerk.) sok megszívlelendőt mondott – árulta el Ludmány Géza.

Arra a kérdésre, hogyan választ versenyt kórusának a karnagy azt írta: a szakmai megvalósíthatóság és a finanszírozhatóság alapján döntöttek Salzburg mellett. A kórus minden követ megmozgatott, hogy partnerekre találjon utazásához: indulásukat az állami (NKA, NEA) pályázatok mellett a kaposvári önkormányzat és helyi vállalkozások támogatása segítette, de koncertjeik közönsége egyéni adományokkal is támogatta őket.

Zákányi Zsolt 1956-tól élt Kaposváron, és 1964-től 2000-ig vezette a Vikár Béla Vegyeskart. Ennek élén 25 nemzetközi és hazai díjat nyert. 1990-ben Kaposvár díszpolgárává választották. Egykori karnagyuk emlékére rendezvényt is alapítottak a kórustagok Kaposváron: a Zákányi Zsolt Énekkari Találkozót eddig négy alkalommal rendezték meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.