Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Turnén az Ifjúsági Világkórus

Turnén az Ifjúsági Világkórus

58 énekes, 5 kontinens 33 országából – július 4-24. között Magyarországon, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában lép fel az Ifjúsági Világkórus Pad Zoltán és egy kenyai karnagy, Ken Wakia vezényletével.

- hirdetés -

Az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir, WYC) egy olyan magas művészeti színvonalú, egyedülálló nemzetközi zenepedagógiai-társadalmi projekt, amely minden évben egy vagy két alkalommal – egy nyári (és néha téli) próbaidőszakra és koncertturnéra – 17 és 26 év közötti, tehetséges fiatal énekeseket gyűjt össze nemzetközi meghallgatási és kiválasztási rendszerben, és szervez egy kórusba a világ minden tájáról, neves kóruskarnagyok irányításával. Az egészen eltérő kulturális háttérrel rendelkező fiatal énekesek számára a közös próbák, koncertek és turné különleges lehetőséget teremt a különböző kultúrák, emberek, zenék és hagyományok megismerésére.

- hirdetés -

Ifjúsági Világkórus

Az 1989-es alapítás óta megszervezett mintegy 35 turné során több, mint 1000 énekes kapott lehetőséget 65 országból, akik 46 világhírű karnaggyal dolgozhattak, és több, mint 20 CD- és DVD-felvételt adtak ki. Az Ifjúsági Világkórust az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat, az IFCM (Kóruszenei Világszövetség) és a Jeunesses Musicales International (Nemzetközi Ifjúsági Zenei Szövetség) által létrehozott alapítvány működteti. Az UNESCO is kiemelt projektként tekint a kezdeményezésre, amelynek a kultúrák közötti párbeszédet hatékonyan elősegítéséért 1996-ban az

„Artist for Peace”

címet adományozta.

Az éves turnék mindig egy helyi partnerszervezettel együttműködésben, annak finanszírozási bázisán jönnek létre. A 2015-ös pécsi EUROPA CANTAT sikerére és a nemzetközi kórusfesztivál keretében megvalósított, hatékony regionális együttműködésre, valamint Pécs stratégiai geopolitikai és kulturális hídépítő törekvéseire alapozva a 2017. nyári turnét Pécs és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft, valamint az EUROPA CANTAT-ot követően az irodáját Pécsre áthelyező Közép-kelet-európai Kórusközpont szervezi.

Pad Zoltán

A fiatalok két karnaggyal dolgoznak: Pad Zoltán a Magyar Rádió Énekkarának karnagya, Ken Wakia pedig Kenyából érkezik. A kilencnapos intenzív pécsi próbaidőszakot két magyarországi koncert követi, egy a Kodály Központban, egy pedig Budapesten, ezt követően a kórus 10 koncertet ad Szerbiában (Zombor, Újvidék, Belgrád), Bosznia-Hercegovinában (Szarajevó, Prijedor), Horvátországban (Eszék, Zágráb, Abbázia) és Szlovéniában (Koper, Ljubljana). A koncertturné során kiemelt hangsúlyt kap Pécs együttműködése jövendő (Újvidék, Fiume) EKF-városokkal, továbbá az „Artist for Peace” motívum keretében, magyarországi kezdeményezéssel kitüntetett figyelmet kap a volt jugoszláv tagállamok, a különböző nemzetiségek és vallások között béketeremtő párbeszéd is, ez utóbbi szempontból kiemelt helyszín Szarajevó.

A WYC magyarországi és észak-balkáni turnéjának előkészítését, logisztikai és művészeti szervezését a turnét szervező partner Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. és az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat Közép-kelet-európai Központja végzi, a projektet pedig támogatja az EMMI és Pécs MJV Önkormányzata.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.