Papageno Radio
Címlap Turnén az Ifjúsági Világkórus

Turnén az Ifjúsági Világkórus

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

58 énekes, 5 kontinens 33 országából – július 4-24. között Magyarországon, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában lép fel az Ifjúsági Világkórus Pad Zoltán és egy kenyai karnagy, Ken Wakia vezényletével.

Az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir, WYC) egy olyan magas művészeti színvonalú, egyedülálló nemzetközi zenepedagógiai-társadalmi projekt, amely minden évben egy vagy két alkalommal – egy nyári (és néha téli) próbaidőszakra és koncertturnéra – 17 és 26 év közötti, tehetséges fiatal énekeseket gyűjt össze nemzetközi meghallgatási és kiválasztási rendszerben, és szervez egy kórusba a világ minden tájáról, neves kóruskarnagyok irányításával. Az egészen eltérő kulturális háttérrel rendelkező fiatal énekesek számára a közös próbák, koncertek és turné különleges lehetőséget teremt a különböző kultúrák, emberek, zenék és hagyományok megismerésére.

Ifjúsági Világkórus

Az 1989-es alapítás óta megszervezett mintegy 35 turné során több, mint 1000 énekes kapott lehetőséget 65 országból, akik 46 világhírű karnaggyal dolgozhattak, és több, mint 20 CD- és DVD-felvételt adtak ki. Az Ifjúsági Világkórust az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat, az IFCM (Kóruszenei Világszövetség) és a Jeunesses Musicales International (Nemzetközi Ifjúsági Zenei Szövetség) által létrehozott alapítvány működteti. Az UNESCO is kiemelt projektként tekint a kezdeményezésre, amelynek a kultúrák közötti párbeszédet hatékonyan elősegítéséért 1996-ban az

„Artist for Peace”

címet adományozta.

Az éves turnék mindig egy helyi partnerszervezettel együttműködésben, annak finanszírozási bázisán jönnek létre. A 2015-ös pécsi EUROPA CANTAT sikerére és a nemzetközi kórusfesztivál keretében megvalósított, hatékony regionális együttműködésre, valamint Pécs stratégiai geopolitikai és kulturális hídépítő törekvéseire alapozva a 2017. nyári turnét Pécs és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft, valamint az EUROPA CANTAT-ot követően az irodáját Pécsre áthelyező Közép-kelet-európai Kórusközpont szervezi.

Pad Zoltán

A fiatalok két karnaggyal dolgoznak: Pad Zoltán a Magyar Rádió Énekkarának karnagya, Ken Wakia pedig Kenyából érkezik. A kilencnapos intenzív pécsi próbaidőszakot két magyarországi koncert követi, egy a Kodály Központban, egy pedig Budapesten, ezt követően a kórus 10 koncertet ad Szerbiában (Zombor, Újvidék, Belgrád), Bosznia-Hercegovinában (Szarajevó, Prijedor), Horvátországban (Eszék, Zágráb, Abbázia) és Szlovéniában (Koper, Ljubljana). A koncertturné során kiemelt hangsúlyt kap Pécs együttműködése jövendő (Újvidék, Fiume) EKF-városokkal, továbbá az „Artist for Peace” motívum keretében, magyarországi kezdeményezéssel kitüntetett figyelmet kap a volt jugoszláv tagállamok, a különböző nemzetiségek és vallások között béketeremtő párbeszéd is, ez utóbbi szempontból kiemelt helyszín Szarajevó.

A WYC magyarországi és észak-balkáni turnéjának előkészítését, logisztikai és művészeti szervezését a turnét szervező partner Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. és az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat Közép-kelet-európai Központja végzi, a projektet pedig támogatja az EMMI és Pécs MJV Önkormányzata.

Promóció

X
X