Papageno Radio
Blogok Bartók Plusz Új magyar opera született

Új magyar opera született

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Bartók Plusz Operafesztivál és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koprodukciójában kerül színre június 21-én Mátyássy Szabolcs Scævola című operája, amely a „A jövő kulcsa 2016” operaíró verseny nyertes darabja.

A kétfelvonásos drámai zenés színház cselekményének alapmotívuma egy régi legenda, a Rómát bátorságával és állhatatosságával megmentő, jobbját társaiért tűzbe tevő Mucius Scævola története, akinek hősies gesztusa az ezredfordulóra áthelyezett háborús helyzetben elevenedik meg.

 „Nem akartam bizonyítani semmit, sokkal inkább inspiráló volt számomra, hogy egy olyan kiírásra adhattam be a darabomat, amivel maximálisan egyetértek – mondja a szerző, majd hozzáteszi: a legnagyobb feladat az volt, hogy hogyan lehet napi 3-4 órás alvással véghezvinni egy ekkora feladatot. Normális esetben a Scævola írása is eltartott volna egy–másfél évig. A határidő közeledett, ezért nagy koncentrációra és az energiám beosztására volt szükség. Nem javaslom senkinek, hogy azt az utat kövesse, hogy 5 hónap alatt megír egy operát.

Mátyássy Szabolcs a két női szereplő egyikét kifejezetten Rost Andreának ajánlja, amiről megkérdeztük híres szopránt:

“Felelős operajátszásra van szükség”

Szeretném, ha a nézők a darab elejétől a végéig élveznék az előadást, de – kortárs zeneszerzőként – nekem se keljen semmilyen hamis kompromisszumot hoznom. Peri és Monteverdi óta ez a műfaj népszerű. Inkább azt szeretném, ha az emberek, főként a fiatalok, újra felfedeznék maguknak, nem valamiféle poros, furcsa viszonyt ápolnának vele…”

Olvasson tovább ide kattintva!

Promóció

Stream és színház

X
X