Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Plusz Új magyar opera született

Új magyar opera született

A Bartók Plusz Operafesztivál és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koprodukciójában kerül színre június 21-én Mátyássy Szabolcs Scævola című operája, amely a „A jövő kulcsa 2016” operaíró verseny nyertes darabja.

- hirdetés -

A kétfelvonásos drámai zenés színház cselekményének alapmotívuma egy régi legenda, a Rómát bátorságával és állhatatosságával megmentő, jobbját társaiért tűzbe tevő Mucius Scævola története, akinek hősies gesztusa az ezredfordulóra áthelyezett háborús helyzetben elevenedik meg.

- hirdetés -

 „Nem akartam bizonyítani semmit, sokkal inkább inspiráló volt számomra, hogy egy olyan kiírásra adhattam be a darabomat, amivel maximálisan egyetértek – mondja a szerző, majd hozzáteszi: a legnagyobb feladat az volt, hogy hogyan lehet napi 3-4 órás alvással véghezvinni egy ekkora feladatot. Normális esetben a Scævola írása is eltartott volna egy–másfél évig. A határidő közeledett, ezért nagy koncentrációra és az energiám beosztására volt szükség. Nem javaslom senkinek, hogy azt az utat kövesse, hogy 5 hónap alatt megír egy operát.

Mátyássy Szabolcs a két női szereplő egyikét kifejezetten Rost Andreának ajánlja, amiről megkérdeztük híres szopránt:

“Felelős operajátszásra van szükség”

Szeretném, ha a nézők a darab elejétől a végéig élveznék az előadást, de – kortárs zeneszerzőként – nekem se keljen semmilyen hamis kompromisszumot hoznom. Peri és Monteverdi óta ez a műfaj népszerű. Inkább azt szeretném, ha az emberek, főként a fiatalok, újra felfedeznék maguknak, nem valamiféle poros, furcsa viszonyt ápolnának vele…”

Olvasson tovább ide kattintva!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.