Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A pécsi Bartók Béla Férfikar képviseli Magyarországot az Eurovíziós Kórusversenyen

A pécsi Bartók Béla Férfikar képviseli Magyarországot az Eurovíziós Kórusversenyen

A sokszorosan kitüntetett, határon innen és túl is számos kiváló versenyeredményt elért, bordal-világfesztivált szervező kórus vesz részt az első alkalommal, kilenc résztvevővel megrendezendő versenyen, amelynek zsűrijében Elina Garanča is helyet foglal.

A Bartók Béla Férfikar 1945-ben alakult Pécsett. Vezetője 1980 óta Lakner Tamás. A kórus az elmúlt két évtizedben több mint negyven díjat nyert nemzetközi kórusversenyeken, 2010-ben pedig velük vették lemezre a Kodály-összkiadás részeként Kodály Zoltán összes férfikari művét. A kórus 1993 óta szervezi az Európai és Világ Bordalfesztivált.

- hirdetés -

A kórusverseny szervezője az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amely még 2017 februárjában jelentette be a kórusoknak szóló megmérettetés elindítását. Az első Eurovíziós Kórusversenyen kilenc ország indul: a magyar férfikar mellett osztrák, észt, lett, belga, német, szlovén, dán és walesi kórus produkcióját értékeli a három tagú szakmai zsűri, amelynek tagjai Elina Garanča lett operaénekes, John Rutter angol zeneszerző, karmester és Nicolas Fink svájci kórusvezető.

- hirdetés -

A Bartók Béla Férfikar egy Kodály-művel, a Karádi nótákkal áll színpadra Rigában. Lakner Tamás, a kórus vezetőjének tájékoztatása szerint a szervezők kérése az volt, hogy hatperces és a nemzeti sajátosságokat tükröző művet adjanak elő. A kórus ezzel a darabbal több sikert aratott külföldön, ebben az esetben pedig azért esett erre a választás, mert nagyon sokféle karaktert jeleníthetnek meg az előadók.

Az Eurovíziós Kórusversenyt a közmédia M5 csatornája élőben közvetíti július 22-én.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X