Papageno Radio
Blogok Brüsszeli Csipke Elhunyt az algériai dal megújítója, Blaoui Houari

Elhunyt az algériai dal megújítója, Blaoui Houari

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hosszú és nagyívű karrier után, 91 éves korában elhunyt az oráni énekművészet óriásaként tisztelt Blaoui Houari, adta hírül az RTBF belga közmédia.

Az RBTF híre itt olvasható

Blaoui Houari 1926. január 23-án született az Algírtól 430 km-re nyugatra lévő Oranban. Őt tekintik, Ahmed Wahbi-val együtt, az Asri (arabul „modern”) zenei műfaj megteremtőjének az 1940-es években. Művészetét az arab zene nagy mesterei ihlették, melyben felhasználta a  beduin ritmusok és az oráni költői nyelv hagyományait, modernizálva azokat.

Algéria 1834-től 1962-es függetlenné válásáig Franciaország gyarmata volt. A francia nyelvet a mai napig széles körben használják, Algéria a franciát beszélő országokat tömörítő, Belgiumot is magában foglaló Frankofónia Nemzetközi Szervezete második legnépesebb országa.

„A (modern) oráni zene Blaoui által született meg” – idézik Baroudi Benkhedda oráni énekest, aki először a tanítványa volt, később a barátja lett. „Modernizálta a beduin éneklést, amit azelőtt csak fúvós hangszerrel kísértek. Ő vezette be az ütősöket, a hegedűt és a harmonikát kísérőhangszerként.”

A dalszövegíróként, zeneszerzőként, feldolgozások alkotójaként és előadóként is ismert Houari

„nyitott művész volt, aki mindenfajta zenét, így nyugatit és keletit egyaránt hallgatott”.

Számos hangszeren játszott, például zongorán, gitáron és mandolinon, ezen kívül B. Benkhedda szerint ő volt az első észak-afrikai harmonikajátékos.

Blaoui Houari egyik híres lemeze

Blaoui Houari az első kislemezét az 1940-es évek elején jelentette meg. Algéria 1962-es függetlenné válását követően ő lett az Algériai Rádió és Televízió (RTA) oráni regionális adója zenekarának a vezetője. Pályafutása során mintegy száz lemezt adott ki, az RTA 900-nál is több dalát örökítette meg. Repertoárja számos művészre hatással volt, például az 1980-as években született oráni zenei műfaj, a „raï” előfutáraira is, melyet azóta az egész világ megismert.

Houari tradicionális oráni énekesek és költők szövegeit használta fel a dalaihoz nagy számban. Ilyen a költő Cheikh Abdelkader Khaldi „Bakhta” című verse, melyet később a „raï királya”-ként ismert Cheb Khaled vitt nemzetközi sikerre.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X