Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Gyógyító énekszó: kórházi énekkarok találkoztak Kecskeméten

Gyógyító énekszó: kórházi énekkarok találkoztak Kecskeméten

A zene, az éneklés gyógyító erejéről cikkek, tanulmányok sora szól. Magyarországon hat kórházban működik kórus, amely a betegek gyógyulását és a kórusénekes orvosok, szakdolgozók feltöltődését szolgálja. Június végén Kecskeméten találkoztak először a hazai kórházi énekkarok.

- hirdetés -

A különleges kórustalálkozóra az Egészségügyi Szakdolgozók Országos Kongresszusának kísérőprogramjaként került sor. A házigazda a Bács-Kiskun Megyei Kórházban működő Medrigál kórus volt.

- hirdetés -

“A találkozó ötlete Pap-Szekeres Anita ápolási igazgatótól származik, aki a kórus alapító tagja” – írta kérdésünkre Szabó Sándor karnagy. “Felhívott, hogy mit szólnék hozzá, ha a Kodály-évben, Kodály szülővárosában azzal tennénk kecskemétivé a rendezvényt, ha megpróbálnánk megszervezni a kórházi kórusok találkozóját.”

Kórházi énekkarok találkozója Kecskeméten

Az ötlet nyomán a kecskemétiek felvették az összes magyar kórházzal a kapcsolatot. Végül 5 intézmény jelzett vissza, közülük négy pedig el is küldte együttesét a találkozóra:

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Medrigál Kórusa mellett fellépett a nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet kórusa, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Nyugdíjas Klubja Belladonna Kamarakórusa, a Somogy Megyei Kaposi Mór Kórház Vox Medicinae Kórusa Kaposvárról, valamint a Fejér Megyei Szent György Kórház kórusa Székesfehérvárról.

A koncert utáni fogadáson és közös vacsorán a kórusvezetők és kórustagok megismerkedhettek egymás munkájával, és kicserélhették kórusos tapasztalataikat is.

A gyógymód: kórus

A kecskeméti kórház Medrigál kórusa a találkozón mutatkozott be a város közönségének: először fordult elő, hogy nem a kórház falai között énekeltek.

“Egy csoda ennek a kórusnak a megalakulása. Mindenki tudja, milyen nehéz helyzet van ma az egészségügyben. Ezek a hölgyek azonban vállalják, hogy a betegágytól elszabadulva eljönnek a próbákra. A feltöltődésnek azt a módját választják, amellyel ők is örömet tudnak szerezni” – idézi Szabó Sándor karnagyot a Lokál helyi kiadása.

Az énekkart nyolcan alapították 2014-ben, ma már azonban 24-en énekelnek: gyógyszerészek, gyógytornászok, gyógymasszőrök, ápolók, adminisztrációs dolgozók, főorvosok, sőt az ápolási igazgató is tagja a csoportnak.

“A kórus az együtt éneklés öröméért jött létre, de ahogy szakmailag fejlődött, a kórház és az osztályok rendezvényeinek rendszeres szereplőjévé vált. Így a betegek is hallhatták már éneklésüket” – árulta el a karnagy.

A kecskemétihez hasonlóan működik a kórus más magyar kórházakban is: az éneklés öröme mellett a tagoknak jó renerációs lehetőség is a napi, nem könnyű munka után legalább heti egyszer feltöltődni a kórus közösségében a zene segítségével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.