Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Klassz lesz Esztergomban is

Klassz lesz Esztergomban is

Július utolsó hétvégéjén a Balaton mellett a Dunakanyar, a tó- mellett a folyóparton is ínyenc zenei programok, köztük Lajkó Félix és Balázs János koncertje várják az érdeklődőket.

- hirdetés -

„Célunk változatlan: a fiataloknak szeretnénk elvinni a klasszikus zenét. Úgy érzem, méltatlanul keveset foglalkozunk ezzel Kodály és Bartók országában. Ha elmegyek egy koncertre a Zeneakadémián, vagy máshol, főként a negyven feletti korosztályt látom. Ezzel a több mint harminc koncerttel szeretnénk új híveket szerezni, új közönséget nevelni, mert úgy tapasztaljuk, hogy a nyáresti sétálók velünk maradnak. Füreden a mólóról is hallgattak minket, köztük rengeteg fiatal” – fogalmazott Érdi Szabó Márta a Klassz a pARTon céljairól. És ahogy galériáink (itt és itt) mutatják, valóban minden korosztály képviselteti magát az alkalmi pódiumokon és a közönség köreiben is.

- hirdetés -

Óbudai Danubia Zenekar

Érdi Tamás eddig két vonósnégyessel adott koncertet, ezen a héten a kamarából nagyzenekar lesz. az Óbudai Danubia Zenekarral játszik, az est karmestere Farkas Róbert lesz. Az Óbudai Danubia Zenekart 1993-ban Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival. Ekkor még többségük, ideértve a karmestert is, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt a magyar zenei élet elismert szereplőjévé vált. 2013-ban Hámori Máté vette át a művészeti vezetést, új arculatot és stratégiát adott az együttesnek.

Farkas Róbert – fotó: Talabér Géza

Az ózdi születésű Farkas Róbert karmester a budapesti Zeneakadémia után Berlinben tanult, majd elsősorban zenekarokkal dolgozott, jelenleg is Berlinben él. A modern zene iránti vonzalmának köszönhetően közreműködött több más produkció mellett, Philipp Glass Echnaton cimű operájának vagy  Peter Maxwell Davis The Turn oft he Tide című művének németországi bemutatásában. 2013-tól  Fischer Ivánnal rendszeresen dolgozik, a Budapest Fesztiválzenekarnál. A koncert öt darabja négy zeneszerzőtől származik – nyitány Mozart: Figaro házassága című operájából, Weber: Konzertstück, Chopin: Andante spianato és Grand polonaise, Beethoven: Musik zu einem Ritterballett -, így a résztvevők bámulatos zenei utazáson vehetnek részt.

Görög Enikő és Görög Noémi amióta zongorázni kezdtek, együtt játszanak. A lányok duója spontán alakult, a zene és az egymás iránt érzett szeretetük eredményeként. Kezdetben a hangsúly nem a szórakoztatáson, hanem a szórakozáson volt. Már az első komolyabb fellépések után  pozitív visszhangot kaptak, nemcsak a közönségtől, hanem a kritikusoktól is. A Görög testvérpár tökéletes kapcsolatban van egymással  a zene nyelvén, és az általuk játszott muzsika ötvözi a kettejük teljesen különböző zenei egyéniségét. Paloznakon Schubert, Debussy, Dvořák és Saint-Saëns darabjait játsszák.

Görög Sisters – forrás: Klassz a pARTon

Kakuk Balázs gordonkaművész alapította a Haydn Baryton Trio Budapestet 1980-ban azzal a céllal, hogy Joseph Haydn Esterházy Miklós hercegnek barytongambára írt közel kétszáz művét eredeti hangszeren, korabeli menzúrában megszólaltathassa. Az együttes Haydn művei mellett az Esterházy-kör többi komponistáinak barytondivertimentóit is játssza.

Haydn Baryton Trió – forrás: Klassz a pARTon

A baryton, a 17. század második felében keletkezett különleges hanghatású vonós-pengetős hangszer a 19. század elejéig élte fénykorát, Esterházy Miklós herceg is szenvedélyesen szerette és igen jól játszott  rajta, nem véletlen, hogy udvari komponistájától Joseph Haydntól 126 ilyen barytondivertimentó maradt fenn. Az együttes tagjai Kakuk Balázs (barytongamba, művészeti vezető), Czuczor Anna Magdaléna (hegedű) és Kaszanyitzky András (gordonka), koncertjükön J. Haydn, W. A. Mozart, L. Tomasini, J. Burgsteiner, A. Naumann és P. Esterházy műveiből válogatnak.

Izgalmas párosítás Lajkó Félix és Balázs János duója, amely két kivételes művész különleges zenei projektje: őserők csúcstalálkozója, ritkán hallható szimbiózis két művész között, kik, ha kell tüzesen, ha kell filozofikus bölcsességgel muzsikálnak együtt. A más-más háttérrel rendelkező hegedű- és zongoraművész játékában a zenei határok eltűnnek. Itt nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok,. Abban a percben, amikor csak a lélek muzsikál, megtörténik a csoda. Mindehhez elengedhetetlen a közös zenei elképzelés és egymás zenei gondolatának kitalálása, ami mindig mást idéz elő.

július 28. 21.00 – Esztergom, Várszínház

Érdi Tamás zongoraművész és az Óbudai Danubia Zenekar koncertje – vezényel: Farkas Róbert (Németország)

július 29. 20.00 – Paloznak, Szent József-ház

A Görög Sisters (Görög Enikő, Görög Noémi) zongoraművészek koncertje

július 30. 20.00 – Gyulakeszi, Csigó Malom Stílus Galéria

a Haydn Baryton Trio koncertje

július 30. 20.00 – Balatonfüred, Kisfaludy Színpad (esőhelyszín: Balatonfüred: Kisfaludy Galéria)

Lajkó Félix hegedűművész és Balázs János zongoraművész koncertje

Részletes program

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X