Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház Másként és mégis ugyanúgy

Másként és mégis ugyanúgy

Szivárvány a világ! címmel fogyatékkal, tartós betegséggel élő, valamint daganatos gyermekek alkotásaiban gyönyörködhettek az érdeklődők a budai várban. A márciusi kiállításmegnyitón az Opera gyermekkara is fellépett.

- hirdetés -

A háromhetes tárlatot az esélyegyenlőség jegyében szervezték, hogy rávilágítsanak: nem az számít, ki miben más, hanem az, hogy mindannyian képesek vagyunk alkotni és önmagunkat művészi módon kifejezni. A gyerekközpontú rendezvény vernisszázsára a kicsik világához közel álló előadók kaptak meghívást, így esett a választás az Opera gyermekkarára is. „Többször hallottam a Hajzer Nikolett vezette kórust, a hírük is megelőzte őket, és a személyes találkozás is mély benyomást tett rám. Nagyon örülök, hogy mellénk álltak, és fellépésükkel tovább színesítették az ünnepségünket – mondta el Sevcsik-Magyar Anna, a kiállítás főszervezője, a Babagenetika Egyesület vezetője. – Szerencsére időközben egyre több civil szervezet és intézmény is csatlakozott a kezdeményezésünkhöz. Nincs pontos adat arról, hogy hányan látták az ingyenes kiállítást, de sok általános iskolás és középiskolás csoport látogatott meg bennünket, ami nagyban elősegíti ennek a generációnak az érzékennyé tételét a szociális témák és helyzetek iránt.”

- hirdetés -

forrás: Operaház

Az Opera gyermekkarának vezetője, Hajzer Nikolett ehhez kapcsolódva elmondta, hogy jelenlegi pozíciójában ez volt az első, jótékony célú koncertje. „Sevcsik-Magyar Anna hívott meg bennünket, és örömmel tettem eleget a felkérésnek, hiszen nagyon sokáig személyes kapcsolatom volt sérült fiatalokkal. Édesanyám gyógypedagógus, akinek számtalanszor segítettem, és a zeneterápiás élményeim során is volt lehetőségem fogyatékkal élőkkel dolgozni, továbbá diákéveimben, amikor magam is tagja voltam az Opera kórusának, sokszor megfordultunk kórházakban is, hogy a zene gyógyító erejével segítsük a betegek felépülését. Fontosnak tartom az érzékenyítést ebben a témában, hogy a mi csemetéink elfogadóbbak, befogadóbbak legyenek.” A kórus tagjai is hasonló korosztályba tartoznak, mint a festmények, akvarellek, tenyérlenyomatok vagy szobrok készítői, így még inkább megérinthette őket a hátrányos helyzetű társaikkal való személyes találkozás. „Többször beszélgettünk előtte arról, hogy mi fog történni, mit fognak tapasztalni, és hogyan kell ezeket a helyzeteket kezelni. Sokaknak könny gyűlt a szemében a megnyitó alatt, és csak pozitív visszajelzés érkezett tőlük.

Hálásak, amiért részt vehettek ezen az eseményen” – meséli Nikolett.

A több mint száz alkotás április elején ugyan kiköltözött a Hilton Budapest Dominikánus kerengőjéből, de vándorkiállítás keretében változatlanul megtekinthető lesz az ország több pontján is. „Április 22-től Sárváron, később Hévízen, Pécsett, Győrött, Kecskeméten és Miskolcon is látható lesz az összeállítás – emelte ki Sevcsik-Magyar Anna. – A folytatás különlegessége, hogy egészséges gyerekek rajzaival egészült ki a gyűjtemény, élő példájaként annak, hogyan valósítható meg az integrált szemlélet a gyakorlatban is. Az alkotóink között több rászoruló is van, akiknek lehetőségük van arra, hogy képeiket adják azért, hogy támogassák őket. Eddig körülbelül húsz mű talált gazdára, ami a kompozíciók művészi és eszmei értékét is jól jelzi. A Babagenetika Egyesületnek ez volt az első ilyen megmozdulása, eddig elsősorban információkkal, különböző programokon való beszélgetésekkel segítettük a szülők és a leendő édesanyák, édesapák objektív tájékoztatását. Úgy tűnik, a kiállítás szervezése egy folyamattá alakul, ami egybecseng a személyes célkitűzésemmel is: a munkámmal minél szélesebb körben szeretném felhívni a figyelmet a genetikai vizsgálatok és a társadalmi elfogadás fontosságára.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.