Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Megpendíteni a lélek húrjait

Megpendíteni a lélek húrjait

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Lüktető afrikai zene, mindent átható erő, tapintható spiritualitás. Mi is részesei lehetünk ennek a különleges koncertélménynek a Soweto Gospel Choir július 23-ai koncertjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

- hirdetés -

De milyen zenét is játszik a Soweto Gospel Choir? Képzeljünk el egy gospelkórust, melynek zenéjét áthatják a dél-afrikai törzsi hagyományok. Ez az alap, amelybe számtalan elemet építettek be az amerikai popzenéből, a spirituálékból és a reggae-ből. Mindezt pedig fantasztikus koreográfiával, színpompás jelmezekkel, frenetikus színpadi show-val fejelik meg.

A csapat zenei repertoárja azért is különleges, mert bár a közel negyven fő mindegyike dél-afrikai, különböző törzsekből származnak, így más-más zeneiséget, tánchagyományt hoztak magukkal a kórusba. Ezek a hagyományok már a zenekar megalakulása utáni első próbákon is nagyon fontos szerepet játszottak, és játszanak azóta is. Az alapító tagok bemutatták egymásnak hagyományos táncaikat, énekeiket, és ezek mindegyikéből beépítettek valamit a közös műsorba. Az előadás nyelve is különleges: Dél-Afrikában ugyanis tizenegy hivatalos nyelv van, ebből hét – sesotho, xhosa, zulu, venda, sepedi, afrikaans és setswana – hallható a koncerten is.

A Soweto Gospel Choir 15 éves fennállása alatt számos komoly eredményt ért el,

díjaik repertoárja lassan olyan széles, mint a zenéiké.

Hét albumuk közül négyet jelöltek Grammy-díjra a legjobb tradicionális világzene kategóriában, a Blessed és az African Spirit 2007-ben és 2008-ban bezsebelte az elismerést.

Rengeteg koncertet adtak a világ minden táján, és több olyan jótékonysági kezdeményezésen is részt vettek már, mint a 46664 – amely egy Nelson Mandela tiszteletére adott koncertsorozat –, vagy a globális felmelegedés problémájára rávilágító Live Earth.

A zenekar életében meghatározó fontosságú a társadalmi és környezeti felelősségvállalás:

megalakulásuk óta világszerte 74 jótékonysági koncerten vettek már részt. Népszerűségükről ugyancsak sokat elmond az a tény is, hogy videóik miként teljesítenek a Youtube-on: több számuk milliós nézettséget produkált, Joe Praize nigériai énekessel készített dalukat, a Mighty Godot eddig 11 millióan, Amazing Grace című számukat pedig több mint 13 millióan látták.

Bővebb információ és online jegyvásárlás ide kattintva

“Büszke vagyok a kórusainkra”

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X