Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Milyen hangszeren játsszon egy amerikai elnök?

Milyen hangszeren játsszon egy amerikai elnök?

Ma van az Egyesült Államok legfontosabb ünnepe, a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásának napja. Ennek alkalmából – politikai pályafutásuk minősítése nélkül – mutatunk néhány zenélő elnököt.

1776. július 4-én fogadta el a Kontinentális Kongresszus a Lee-határozatot, közkeletű nevén a Függetlenségi Nyilatkozatot, amelynek értelmében a 13 gyarmat kimondja önállóságát a Brit Birodalommal szemben. A nyilatkozat – kongresszus által felkért – megfogalmazói Benjamin Franklin, John Adams, Thomas Jefferson, Robert R. Livingston és Roger Sherman voltak. Először John Hancock kongresszusi elnök és Charles Thomson titkár írtá alá a dokumentumot, majd 12 állam további 54 képviselője. (A nyilatkozaton 13.-ként szereplő New York-i delegáltak csak július 19-én fogadták el, ezért van 56 aláírás a nyilatkozaton.) Az okmány augusztus 10-én ért Londonba, érvénybe azonban csak 1783-ban, a párizsi békét követően lépett.

- hirdetés -

Thomas Jefferson (az USA 3. elnöke) csellózott, hegedült és játszott klavikordon, továbbá nagyon szeretett énekelni.

- hirdetés -

Thomas Jefferson

Harry S. Truman (az USA 33. elnöke) kitűnően zongorázott. Alelnökként, 1945-ben a washingtoni sajtóklubban, a katonák számára rendezett műsorban odaült a zongorához, hogy játsszon rajta, a hangszerre viszont felült a kor egyik szépségideálja, Lauren Bacall. A későbbi First Lady, Bess Truman dühöngött, és felszólította férjét, hogy ne zongorázzon soha többé nyilvánosan. A harag elszállt, ezért az elnök később is megmutathatta ország-világ előtt, mit tud.

Richard Nixon (az USA 37. elnöke) volt a legmuzikálisabb president. Játszott zongorán – anyai kérésre/nyomásra az otthoni hangszeren -, harmonikán, hegedűn, szaxofonon és klarinéton, és bár kottát nem tudott olvasni, komponálgatott és hangszerelt is. Íme a bizonyíték:

Bill Clinton (az USA 42. elnöke) tehetséges szaxofonosnak számított a politika előtt is, olyannyira, hogy a zenészi karrieren is elgondolkodott. Aztán rájött, hogy soha nem lenne belőle John Coltrane vagy Stan Getz, ezért a hangszer maradt számára hobbi.

Nem elnök volt, „csupán” George W. Bush (az USA 43. elnöke) nemzetbiztonsági főtanácsadója Condoleeza Rice (2005-2009), aki itt épp a Londoni Szimfonikusokkal játszik Brahmsot II. Erzsébetnek. A politikusnő édesanyja egyébként zenetanár.

Barack Obama (az USA 44. elnöke) túlélné sok tehetségkutató első körét. Nem véletlen, hogy egy igazi blueslegenda, Buddy Guy is felhívta a Fehér Ház pódiumára:

Donald Trump (az USA 45. elnöke) bármire képes.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!