Papageno Radio
Címlap Milyen hangszeren játsszon egy amerikai elnök?

Milyen hangszeren játsszon egy amerikai elnök?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ma van az Egyesült Államok legfontosabb ünnepe, a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásának napja. Ennek alkalmából – politikai pályafutásuk minősítése nélkül – mutatunk néhány zenélő elnököt.

1776. július 4-én fogadta el a Kontinentális Kongresszus a Lee-határozatot, közkeletű nevén a Függetlenségi Nyilatkozatot, amelynek értelmében a 13 gyarmat kimondja önállóságát a Brit Birodalommal szemben. A nyilatkozat – kongresszus által felkért – megfogalmazói Benjamin Franklin, John Adams, Thomas Jefferson, Robert R. Livingston és Roger Sherman voltak. Először John Hancock kongresszusi elnök és Charles Thomson titkár írtá alá a dokumentumot, majd 12 állam további 54 képviselője. (A nyilatkozaton 13.-ként szereplő New York-i delegáltak csak július 19-én fogadták el, ezért van 56 aláírás a nyilatkozaton.) Az okmány augusztus 10-én ért Londonba, érvénybe azonban csak 1783-ban, a párizsi békét követően lépett.

Thomas Jefferson (az USA 3. elnöke) csellózott, hegedült és játszott klavikordon, továbbá nagyon szeretett énekelni.

Thomas Jefferson

Harry S. Truman (az USA 33. elnöke) kitűnően zongorázott. Alelnökként, 1945-ben a washingtoni sajtóklubban, a katonák számára rendezett műsorban odaült a zongorához, hogy játsszon rajta, a hangszerre viszont felült a kor egyik szépségideálja, Lauren Bacall. A későbbi First Lady, Bess Truman dühöngött, és felszólította férjét, hogy ne zongorázzon soha többé nyilvánosan. A harag elszállt, ezért az elnök később is megmutathatta ország-világ előtt, mit tud.

Richard Nixon (az USA 37. elnöke) volt a legmuzikálisabb president. Játszott zongorán – anyai kérésre/nyomásra az otthoni hangszeren -, harmonikán, hegedűn, szaxofonon és klarinéton, és bár kottát nem tudott olvasni, komponálgatott és hangszerelt is. Íme a bizonyíték:

Bill Clinton (az USA 42. elnöke) tehetséges szaxofonosnak számított a politika előtt is, olyannyira, hogy a zenészi karrieren is elgondolkodott. Aztán rájött, hogy soha nem lenne belőle John Coltrane vagy Stan Getz, ezért a hangszer maradt számára hobbi.

Nem elnök volt, “csupán” George W. Bush (az USA 43. elnöke) nemzetbiztonsági főtanácsadója Condoleeza Rice (2005-2009), aki itt épp a Londoni Szimfonikusokkal játszik Brahmsot II. Erzsébetnek. A politikusnő édesanyja egyébként zenetanár.

Barack Obama (az USA 44. elnöke) túlélné sok tehetségkutató első körét. Nem véletlen, hogy egy igazi blueslegenda, Buddy Guy is felhívta a Fehér Ház pódiumára:

Donald Trump (az USA 45. elnöke) bármire képes.

Promóció

Stream és színház

X
X