Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ujjé, a ligetben!

Ujjé, a ligetben!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Július 19-20-án a zongora kerül a Klassz a pARTon fókuszába.

Radnóti Róza és Ránki Fülöp – fotó: Érdi-Harmos Réka

Radnóti Róza és Ránki Fülöp nagyon fiatalok, nagyon tehetségesek, és – mindezek mellett – nagyon sok közös van bennük. Nem véletlen, hogy évek óta játszanak együtt koncerteken. Mindketten a Járdányi Pál Zeneiskolában folytatták alap- és középfokú tanulmányaikat Becht Erika növendékeiként. Jelenleg mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Radnóti Róza Némethy Attila, Ránki Fülöp Jandó Jenő tanítványa, és mindketten Lantos István, illetve Wagner Rita növendékei is. 2012 óta felléptek a FUGA Budapesti Építészeti Központban, a budapesti Zeneakadémia Nagytermében és a weimari Zeneakadémia koncerttermében is, valamint teljes közös esteket adtak a Klassz a pARTon! fesztiválon.

A fesztivál műsorfüzete itt lapozható végig

A Keller Quartet – forrás: Keller Quartet

Érdi Tamást és a Keller Quartetet nem kell bemutatni, hiszen a zongoraművész és a vonósnégyes is komoly elismeréseket tudhat magáénak, koncerttermek állandó vendégei itthon és külföldön. Ezúttal három darab szerepel koncertjük műsorán: Mozart e-moll hegedű-zongora szonátája (K.304) és F-Dúr divertimentója (K.138), valamint Schumann Esz-Dúr zongoraötöse. Érdi Tamás a fesztiválnak nem csupán arca, de a program összeállításában is jelentős szerepe van. „Évközben bukkanak fel az ötletek, van, hogy Tamás megszakítja a gyakorlást, és rohan hozzám, hogy kire gondol. Ő választotta az Anima Musicae együttest is, a MOM-ban hallotta őket először, és lenyűgözte, hogy micsoda harmóniában játszanak. Nagyon nyitott füllel és kritikusan hallgat koncerteket, ő tényleg csak a zenére figyel” – avatott be egy interjúban É. Szabó Márta a szervezés titkaiba.

Ha valaki sétált már nyárestéken a Balaton partján, vagy üldögélt a hömpölygő Duna mellett, s érezte a virágok illatát az esti holdfényben, vagy leült a vízpartra, s hallgatta a hullámok halk csobogását, nos ilyen estéken jutott eszembe, milyen jó lenne, ha megszólalna távolból egy kis halk Mozart zongoraszó, mert kizárólag ilyen zene kívánkozna ehhez a hangulathoz. Ezeket a ritka pillanatokat azonban rendszerint vagy egy hajókürt, vagy a közelben robogó vonat sikító hangja verte szét.

A legelső zongoravizsgámon történt – nyolc éves lehettem – amikor a tanárnőm ijedten rohant oda hozzám, hogy netán elfelejtettem a folytatást? – mert a kezeimet a zongora fölött tartva várakoztam.

– Hogy folytatnám – kérdeztem meglepve – Bachot repülővel? – Valóban bántóan zúgott a fejünk fölött egy repülőgép, s én akkor még úgy gondoltam, hogy meg kell várni, amíg elmegy, mert Bach zenéje megérdemli a csendet. Akkor tanultam meg, hogy ebben a zajos világban a repülőgép hangjával, vagy harangzúgással együtt folytatni kell a koncertet, a hajókürtöt, egy motor, vagy a vonat hangját le kell győzni, nem tehetünk mást, mint ilyenkor a hangokra, Mozartra és társaira figyelünk.

Harmadik éve próbálkozunk ezzel nyáresti koncertjeinken és nagyszerű támogatóink vannak, a lelkes közönség. Remélem, ezen a nyáron is sikerül a klasszikus zenét kedvelőknek sok örömöt szerezni, ígérjük, Mozart, Beethoven, Chopin, Bartók, Kodály – valamint társaik – ismét velünk lesznek, jöjjenek Önök is!

Érdi Tamás 2017-es fesztiválköszöntője (forrás: Klassz a pARTon)

Corridor Quartet – fotó: Corridor Quartet

A Corridor Quartet szokatlan, sőt egyedülálló zenekar, hiszen négy fagottművész, Lakatos György, Duffek Mihály, Stefán Zsófia és Tóth Sára Rebeka alkotja. A közös munka alapja a hasonló gondolkodás, de üdítő sokszínűség, a megértés és bizalom. Nevük jelentése folyosó, ami indul valahonnan, és tart valahova, összeköt és áthidal, és rengeteg ajtó nyílik róla, folyosó amely átvezeti a hallgatót a különböző évszázadok, stílusok és műfajok között.

Július 19. 21.00 – Balatonalmádi, Szent Erzsébet liget

Radnóti Róza (a MOL tehetségtámogató program nyertese) és Ránki Fülöp zongoraművész koncertje

Július 20. 20.00 – Keszthely, Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom

Keller Quartet és Érdi Tamás zongoraművész koncertje

Július 20. 21.00 – Balatonalmádi, Szent Erzsébet liget

a Corridor Quartet koncertje

Részletes program

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X