Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ennyi néző nem tévedhet

Ennyi néző nem tévedhet

Az egyik hazai gazdasági hetilap összegyűjtötte a 2016-os év legtöbb nézőt vonzó előadásait. Van köztük évek óta sikerrel futó produkció és friss ősbemutató is. Meglepő vagy sem, tarolnak a zenés műfajok: a musical hódít, az operett népszerűsége nem csökken, de két opera-előadás is ott van a lista elején. 

A Színházi Kritikusok Céhe idén 38. alkalommal, 15 kategóriában nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját.

A legjobb zenés/szórakoztató előadás kategória jelöltjei:

A Pál utcai fiúk – Vígszínház, rendező: Marton László

Mágnás Miska – Kecskeméti Katona József Színház, rendező: Rusznyák Gábor

My fair lady – Centrál Színház, rendező: Puskás Tamás

- hirdetés -

- hirdetés -

A dobogó tetején a Madách Színház előadása, A nyomorultak áll, jelentős előnnyel a szintén Erzsébet körúti Mamma Mia! előtt. Szirtes Tamás rendező tudja, mi kell a nézőnek, hiszen ő jegyzi az Operaházban bemutatott, majd az Erkelbe átkerült Billy Elliot – a Musicalt és a Mary Poppinst is Ez a műfaj egyébként tarol, további képviselői: Marie Antoinette, Fame, A Pál utcai fiúk. A legnépszerűbb Magyarországon játszott operák az Erkel Színházban láthatók: egy nemzetközi sikereket is magáénak tudható koncepciójú Bohémélet 2.0 és A varázsfuvola.

A legnézettebb előadások tízes listájának mindegyike zenés produkció, és még a 10. helyezett Csárdáskirálynőt (Budapesti Operettszínház) is alig néhány százzal kevesebben látták, mint a legnépszerűbb prózai produkciót, ami egy vegytisztán szórakoztató vígjáték (Ma este megbukunk, Centrál Színház).

A legnézettebb zenés színházi produkciók

A nyomorultak – Madách Színház, 57.896 néző

Mamma Mia! – Madách Színház, 49.249 néző

Billy Elliot – a Musical – Magyar Állami Operaház, 42.432 néző

Marie Antoinette – Budapesti Operettszínház, 37.120 néző

Bohémélet 2.0 – Magyar Állami Operaház, 36.705 néző

A varázsfuvola – Magyar Állami Operaház, 32.478 néző

Mary Poppins – Madách Színház, 33.096 néző

A Pál utcai fiúk – Vígszínház, 30.613 néző

Fame – Budapesti Operettszínház, 26.686 néző

Csárdáskirálynő – Budapesti Operettszínház, 24.644 néző

A HVG gyűjtéséből kiderül, hogy a legsikeresebb magyar darabok mindegyike operett, musical vagy zenés vígjáték, otthonai pedig a Vígszínház és a Budapesti Operettszínház.

Kortárs musicalben a Szent István körútiak vezetnek. A padlást a szolnoki, a szombathelyi és az 1988. január 27-i ősbemutató óta levehetetlenül Vígszínház is játssza, így jött össze a 42.813 néző. Szintén megszakítás nélkül játsszák a Vígben – pontosabban a Pestiben – a több, mint 20 éves A dzsungel könyvét, és a listán szereplő összes produkció közötti legfrissebb premier, A Pál utcai fiúk sikerét tekintve valószínűleg ezen a darabon is néző- és színészgenerációk fognak felnőni szerte az országban. (Székesfehérváron a 2017/2018-as évad ezzel a darabbal indul.)

A Budapesti Operettszínház jórészt klasszikusokkal tesz a magyar színjátszás ügyéért. (A lista azonban csalóka, mert ennél sokszínűbb a Nagymező utcai kínálat.) A magát zenés művészszínházként definiáló teátrum jól ismert és újra felfedezett Kálmán-, Jacobi- és Szirmai-operettekkel hódít a közönség körében: a Csárdáskirálynő, a Sybill, a POSZT-ra is beválogatott A chicagói hercegnő, illetve a Mágnás Miska közel 85.000 nézőt jelentettek a teátrumnak és a magyar műveknek. A HVG listáján szerepel még az Operett repertoárjából Lévay Szilveszter és Michael Kunze Marie Antoinette-je is több, mint 37.000 nézővel.

POSZT-versenyben: A chicagói hercegnő

A legsikeresebb magyar darabok

Presser-Sztevanovity D.: A padlás – Vígszínház, Szigligeti Színház, Weöres Sándor Színház, 42.183 néző

Lévay-Kunze: Marie Antoinette – Budapesti Operettszínház, 37.120 néző

Dés-Grecsó-Geszti: A Pál utcai fiúk – Vígszínház, 30.613 néző

Dés-Geszti-Békés: A dzsungel könyve – Vígszínház, 29.859 néző

Kálmán: Csárdáskirálynő – Budapesti Operettszínház, 24.644 néző

Jacobi: Sybill – Budapesti Operettszínház, 23.477 néző

Meskó: A csikós legendája – Körúti Színház, 22.881 néző

A chicagói hercegnő – Budapesti Operettszínház, 21.042 néző

Gyárfás-Szabó-Szente: Tanulmány a nőkről – Madách Színház, 17.994 néző

Szirmai: Mágnás Miska – Budapesti Operettszínház, 15.732 néző

(A Papageno megjegyzése: a HVG listája nem konzekvens, amennyiben a 2016-os naptári év bemutatóival számol, ugyanis nem tartalmazza A dzsungel könyve zalaegerszegi, illetve a Mágnás Miska kecskeméti és szombathelyi bemutatóit. Ezekkel a számokkal valószínűsíthető, hogy módosulnak a toplista helyezései.)

(Via HVG)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.