Papageno Radio
Címlap Így énekel Európa

Így énekel Európa

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Európában 37 millióan énekelnek kórusokban, ami a kontinens népességének 4,5%-a. Többek közt ez derül ki a Singing Europe felmérésből, amelynek keretében két évig gyűjtöttek adatokat a közösségi éneklés helyzetéről.

Egymillió kórus van Európában – a felmérés Oroszországra is kiterjedt -, ezekben összesen 37 millióan énekelnek. (Az EU-tagállamokban 625.000 kórus van, 22,5 millió énekessel.) A több, mint négyezer válaszból izgalmas kép rajzolódik ki a kórusokról, amelyek a felmérés szerint a teljes európai népesség 4,5%-át érintő tevékenység nem csupán művészi alkotást, de komoly közösségteremtő erőt is képvisel.

„Ekkora nyilvánosságot egy kórus soha nem tudna elérni”

Néhány érdekes adat:

A népesség arányában a legtöbben Ausztriában énekelnek (11%), de szorosan követi Hollandia (10,7%), a sor végén Lengyelország áll (2,3%) – érdekesség, hogy számszerűsítve ez a különbség jóval kisebb, Ausztria 925.000 kórustagja áll szemben 885.000 lengyel énekessel -, Magyarországon ez az adat 3%, az európai átlag 4,5%.

A legnagyobb létszámú kórusok az Egyesült Királyságban vannak (55 fő), a legkisebbek Olaszországban (28 fő), Magyarország az európai átlaggal azonos (36 fő).

A kórustagok harmada férfi, a nemek 50-50%-os aránya leginkább Lengyelországra jellemző.

A kórusénekesek 52%-a 26-65 éves, de a legaktívabb korosztály a 20-24 éveseké.

A kórusok céljai közt a legfontosabbak a közösségteremtés, a tagok közti kapcsolat, az általános közérzet, a mentális jóllét elősegítése és a nyilvános fellépések.

A kórusok többsége (a válaszadók 88%-a) mindig dolgozik karmesterrel, csak ritkán hangszeres zenészekkel (71%), néha segíti őket énektanár (46%), és szinte sosem dolgoznak koreográfussal, rendezővel (a válaszadók közel 77%-a).

A legtöbb kórus oktatási intézményben próbál, átlagosan heti 3 óra 15 percet.

A leggazdagabb kórusok Norvégiában vannak, ott valamivel több, mint 18.000 euróból gazdálkodnak évente, míg a magyar kórusok büdzséje a lengyelekével együtt egy kicsivel évi 2000 euró fölött van, ennél kevesebb csak a szlovén kórusoknak jut. Az európai átlag évi 7000 euró.

A darabokat eredeti kottákból és fénymásolatokból tanulják a kórustagok, tabletet ritkán fognak kézbe e célra.

Hírekre, beszámolókra és egyéb érdekességekre kíváncsi a magyar kóruséletet illetően? Olvassa Kórusblogunkat!

Ami Magyarországot illeti:

A népesség 5%-a énekelt az elmúlt 12 hónapban.

A KÓTA adatai szerint mintegy 5500 magyar kórus van, 299.370 fővel.

A teljes jelentés innen tölthető le.

(Via Slipped Disc, Singing Europe)

 

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X