Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Mindig a politika?

Mindig a politika?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A békés állásfoglalástól a tragédiáig – eseménydús és szomorú hónapok állnak mögöttünk. Összegyűjtöttük azokat az eseményeket, amelyek politikaiak, de zenészek nyilvánultak meg ezek kapcsán, vagy részt vettek bennük.

A kampányidőszakban számos művész állt ki a maradás mellett, az Egyesült Királyság választópolgárai azonban az Európai Unióból való kilépésre szavaztak, a tárgyalások nemrég kezdődtek. A BBC Proms nyitókoncertjének programján fellépett Igor Levit zongoraművész, aki improvizációként az Örömóda Liszt-átiratát játszotta – hajtókáján egy EU-kitűzővel. Egy parlamenti képviselő nyilvánosan is kifejezte nemtetszését.

Másnap a Royal Albert Hallban Elgar-repertoárral, a Berlini Staatskapelle élén Daniel Barenboim lépett a pulpitusra. A karmester mielőtt felvette volna pálcáját, rövid beszédet tartott. Aggodalmát fejezte ki a világban elharapózó izolacionalizmus miatt, és felhívta a figyelmet az egyre terjedő nacionalizmus veszélyeire, az oktatás fontosságára, mert szerinte ez utóbbi hiánya jelenti ma a legnagyobb problémát. Bár kijelentette, hogy beszéde nem politikai, hanem humanista töltetű, tehát nem a Brexit ellenében emelte fel hangját, Barenboim megosztotta a közvéleményt. A közönség egy része megtapsolta, a jeles zenekritikus, Norman Lebrecht viszont kijelentette, a politikának nincs helye a koncertteremben.

A Proms legutóbbi koncertjén néhányan EU-zászlókat lengettek a nézőtéren Beethoven IX. szimfóniája alatt. A jegyszedők megkérték őket, hogy távozzanak a Royal Albert Hallból, ami nem csupán a hallgatóságot, de a színpadon játszó zenészeket is zavarta.

Oroszországban Kirill Szerebrennyikov rendezőnél – távollétében – házkutatást tartottak, egy hegedűst pedig azért tartóztattak le és ítéltek pénzbüntetésre, majd közmunkára, mert a korrupció ellen tüntetett.

A hűtlen kezelés vádjáról itt, a csebokszari esetről itt írtunk.

„Felszólítom az ország vezető politikusait arra, hogy találják meg a válság szükséges megoldását” –  üzente április végén hazájába Gustavo Dudamel. Azóta egyre súlyosbodik a helyzet Venezuelában. Mások mellett egy 17 éves zenész fiú, Armando Cañizales mellkasi sérülést szenvedett egy robbanásban, majd belehalt a sebesülésbe.

Gustavo Dudamel nyílt leveléből itt idéztünk.

Május végén Wuilly Arteaga hegedűjével demonstrált a venezuelai Caracasban hetek óta tartó kormányellenes tüntetéssorozat egyikén. A hatóságok elvették tőle a hangszert, amit később darabokban kapott vissza. Egy hírügynökség friss jelentése szerint Arteagát őrizetbe vették, és jogvédők szerint saját hegedűjével verték meg a rendőrök, a haját öngyújtóval gyújtották meg, és az erőszak következtében a jobb fülére nem hall.

A tüntető Arteaga történetének első részét itt írtuk és mutattuk meg.

 

(Via Slipped Disc, Telegraph)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X