Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Szikora János Händel-operát rendezett

Szikora János Händel-operát rendezett

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A magyar rendező színrevitelében a hétvégén, a 68. Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében mutatták be Händel ritkán hallható operáját, az Orlandót. 

- hirdetés -

Händel 1732 novemberében komponálta olasz nyelvű, három felvonásos operáját, amelynek premierjére a következő év január 27-én, Londonban került sor. A szövegkönyv Ludovico Ariosto Orlando Furioso és Carlo Sigismondo Capece L’Orlando című művein alapszik, szerzője ismeretlen, valószínű, hogy maga Händel írta. Az opera a bemutató után hamar eltűnt a repertoárról, csak a 20. században, az 1922-es hallei Händel Fesztiválnak köszönhetően fedezték fel ismét.

A tengerparti város nyári fesztiválján bemutatott produkció játékterét a Lokrum-szigeti bencés kolostor udvarának örökzöld-labirintusa adta. Az előadásban horvát énekesek – Ivana Lazar, Renata Pokupic, Marija Kuhar Sosa – mellett a címszerepben Owen Willetts brit kontratenort láthatta a közönség. Az opera címét Szikora János „Metamorfózisok” alcímmel látta el, és ennek jegyében az eredeti, ma már nehezen értelmezhető mitológiai történetet egy ízig-vérig mai, a szexuális szerepcserékről szóló provokatív erejű előadásba ágyazta. A bemutatón közreműködött a Horvát Barokk Együttes, az előadást és a zenei szélsőségeket plasztikusan megjelenítő fiatal brit karmester, David Bates vezényelte.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X