Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Tényleg nincsenek határok

Tényleg nincsenek határok

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Gramofon 2017. júliusi klasszikus zenei toplistájának élén Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar legújabb Mahler-albuma áll, és az sem véletlen, hogy a hónap jazz kategóriájának nyertese, a hangszerének lehetőségeit radikálisan kitágító cimbalomvirtuóz, Lukács Miklós triólemeze.

2016. május 13-án, a Magyar Gustav Mahler Társaság megalakulásának 10. évfordulójáról emlékezett meg Fischer Iván, azon a hangversenyen, amelynek műsorán Mahler III. szimfóniája szerepelt. A háromszori budapesti előadást követően nemzetközi turnén további hét helyszínen szólaltatták meg. Szeptemberben pedig elkészítették felvételét is a Müpában, amely szimfónia-sorozatuk további értékes darabja lett.

Különleges többlet-tapasztalatot ad a hangfelvétel, hiszen ami az élő előadásban az ott-és-akkor megszülető hangzás katarzis-élményét adta, immár számtalanszor felidézhetővé vált. És miként a hangversenyen, úgy a felvételnél is megszűnik a hallgató reális időérzéke. Megszólítja ez a zene, és bűvkörébe vonja – ahol a hangzó mindenség részévé válik, és magától értődően éli meg annak tér-idő határait.

Mert a Fischer Iván vezényelte előadásban nemcsak ideje, hanem tere is van a zenének,

a tágas ambitusból és az ugyancsak széles dinamikai skálából adódóan. Az pedig az előadókat dicséri, hogy az utasításokban gazdag partitúra minden mozzanata értelmezetten szólal meg. Egy-egy azonos dinamikai jelhez érzelmek-indulatok sokfélesége társulhat. Minuciózus kidolgozottsággal realizálódik a monumentális freskó – és éppen a komplexitás-élmény az, ami lenyűgözi a hallgatót.

Aki ismételten megbizonyosodhat arról, hogy jó esetben – márpedig ez a felvétel különösképpen az – a zenehallgatás aktív tevékenység. Figyelmet követel, és cserébe olyan, szavakkal megfogalmazhatatlan élményt ad, amely már-már tudás értékű. Érdemes a lehető legérzékenyebb készüléken hallgatni, nehogy a leheletfinom hangzásból akár egy hang is elvesszen.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben.

Lukács Miklós új triólemeze olyan, mint a legkiválóbb tokaji furmint. Egy olyan magyar bor, aminek ott a helye a londoni Michelin-csillagos éttermek kínálatában, igazi kuriózumként a világhírű burgundik és más jól ismert világfajták között. Kitűnik közülük egyedi értékeivel, mert hagyományok és hamisítatlan magyar ízek érződnek benne, de azokat modern és lendületes stílus teszi értelmezhetővé a nemzetközi ízlés számára. Könnyű lelkesedni ezért a lemezért, és általában Lukács Miklós muzsikájáért, akiről túlzás nélkül állítható, hogy a cimbalom egyik legnagyobb mestere. A Cimbalom Unlimited cím a szerző céljára utal az albumon:

„Kettős szándékom volt: a cimbalom minél több hangját megmutatni, és érzékeltetni, hogy a XXI. század hangszere. Fel akartam idézni a múltat, hogy ábrázoljam a jelent, és a jövőt fürkésszem a saját zenei gondolataimmal.”

Nos, mindezen célok tökéletesen beteljesülnek, s annál több is. A szerző életútja a cigányzene, a komolyzene és a jazz világát járja be, és persze a magyar népzenéét. Ezek most is mind meghatározóak a darabokban, de olyan átértelmezésben, mellyel Lukács egyéni minőséget teremt. Komplex és kimunkált kompozíciókat hallunk, izgalmas az egész lemez mozgalmas dinamikája a balladáktól az elvont kortárs témákon át a sodró lendületű, pattogós dallamokig, és lebilincselőek a különböző hangzások is, melyekkel Lukács kiterjeszti hangszere határait.

A nagybőgős Larry Grenadier és a dobos Eric Harland alkotta ritmusszekció zseniális, valódi alkotótársai a szerzőnek. Velük együtt igazán olyan ez a zene, mint a legkiválóbb furmint: változatos és összetett, tele van felfedezésekkel, nagyszerű és maradandó élmény. Újra és újra kóstolnánk.

Cím: Lukács Miklós, Larry Grenadier, Eric Harland: Cimbalom Unlimited

Kiadó: BMC Records – MG Records

Katalógusszám: BMC CD 244

Cím: Mahler: III. szimfónia, BFZ, Gerhild Romberger, Bajor Rádiókórus, Fischer Iván

Kiadó: Channel Classics – Karsay és Társa

Katalógusszám: CCS SA 38817

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X