Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Brüsszeli Csipke Virágünnep a Grand’ Place-on

Virágünnep a Grand’ Place-on

Kétévente augusztusban néhány napra virágszőnyeg borítja Brüsszel főterét, a Grand’ Place-t.

- hirdetés -

A világ egyik legszebb tereként számon tartott UNESCO világörökségi helyszín ekkor 75-ször 24 méter alapterületen színes begóniákkal van telerakva, mely a tér gótikus, neogótikus, barokk és neoklasszicista stílusú épületeivel körülvéve különleges vizuális élményt nyújt az idelátogatók számára. Erre az időszakra megnyitja kapuit a Grand’ Place déli oldalán álló, finom kőcsipkékkel és szobrokkal gazdagon díszített homlokzatú Városháza is. Ennek erkélye nyújtja a legszebb panorámát a téren elhelyezett begóniákra.

A Brüsszel főterén álló Városháza eredetileg a 15. században épült gótikus stílusban. 1695-ben a francia haderő a környék többi épületéhez hasonlóan néhány nap alatt lerombolta, csupán kis része maradt fenn, a 18. századtól több hullámban épült újjá. Az épület a mai napig a város első kerületének polgármesteri hivatalaként működik. Megtekintése rendes körülmények között a hét két napján, szerdán és szombaton lehetséges angol, francia vagy flamand nyelvű csoportos idegenvezetés keretében.

- hirdetés -

Flowercarpet 2016 – A Grand’ Place virágszőnyege japán mintázattal, jobbra a Városháza épülete, flowercarpet.brussels

A virágszőnyeg minden alkalommal más és más mintázatot kap egy éppen aktuális eseményhez, évfordulóhoz vagy partnerországhoz kapcsolódva. Legutóbb, tavaly nyáron a Belgium és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 150. évfordulója apropóján japán mintázatú volt: a szél, a hold, darumadár, koji ponty, bambusz, fenyő, virágzó cseresznyefa rajzolódtak ki a kövezeten, melyek a világnak azon a felén a jószerencse, az erő, a szépség és a fejlődés szimbólumai.

A virágszőnyeg elkészítésére első alkalommal 1971-ben került sor, a kétévenkénti hagyomány 1986-tól datálódik. Az esemény ennek megfelelően legközelebb jövő nyáron, 2018 augusztusában lesz látható. A látványvilág minden alkalommal kiegészül zenei elemekkel is, melyet esti fény- és hangjáték keretében tudnak az érdeklődők megtekinteni. E három-négy nap igazi örömünnep szokott lenni Brüsszel közönsége számára, mely mostanra a város egyik legfontosabb idegenforgalmi látványosságává nőtte ki magát. Éppen ezért 2013-ban a város vezetése úgy döntött, hogy a virágszőnyeg szervezői segítségével létrehoznak egy újabb látványos eseményt a köztes évekre, mely a virágszőnyeghez műfajában nagyon hasonlít, így nem kell ezt a Grand’ Place-hoz immár oly szorosan kapcsolódó nagy izgalommal várt hagyományt minden második évben megszakítani.

A Flowertime honlapja a belépőjegyek áráról, a kiállítókról, a menüről és a koncertekről is tájékoztatást ad

2017. augusztus 11. és 15. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Flowertime elnevezésű egyedi virágkiállítás, ami 2013 és 2015 nyarán két alkalommal már bemutatkozott. Míg a virágszőnyeget egy központi, illusztrátorokat, grafikusokat és tájépítészeket is magában foglaló szakemberi bizottság tervezi meg, a Flowertime-ra Belgium 19 neves virágkertészete kapott meghívást, ők állítják majd ki a saját virágkompozícióikat. A fő helyszín itt nem maga a tér, hanem a Városháza 13 történelmi terme lesz. A Flowertime az idén a „virágok és gyümölcsök” fantázianevet viseli, ezzel a szervezők az organikus és szezonális termékek előállításával foglalkozó, városi ellátásra szakosodott kertészetek és farmok egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mozgalmára kívánják ráirányítani a figyelmet.

Flowertime 2013- A Városháza feldíszített folyosója, forrás: flowertime.brussels

Hogy az eseményből a Grand’ Place se maradhasson ki, három mini virág- és zöldségszőnyeg lesz elhelyezve a kövezeten, melyeket gyerekek készítenek majd el, valamint étel- és ital standok. Esténként a Flowernights keretében a virágokat Claude Pohlig, Michelin-csillagos belga sztárséf különleges menüjének köszönhetően meg is lehet majd kóstolni. A programot klasszikus zenei koncertek egészítik ki, fellépnek a Brüsszeli Királyi Konzervatórium fiatal muzsikusai.

Flowertime 2013 – A feldíszített Grand’ Place , forrás: flowertime.brussels

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.