Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest A Közel-Kelet üzenete

A Közel-Kelet üzenete

A jazz fogalmát szabadon értelmező, a ritmusnak kitüntetett szerepet szánó új együttesével érkezik Budapestre Avishai Cohen.

- hirdetés -

Kivételes egybeesés: ugyanaz a név, ugyanabból az országból, ugyanabban a műfajban. Ezzel véget is ér a párhuzam: az 1971-ben született Avishai Cohen fő hangszere ugyanis a nagybőgő, míg a hét évvel fiatalabb Avishai Cohen trombitásként szerzett nevet a jazz világában. A két izraeli muzsikus irányultsága is eltérő: előbbi zenéje közel-keleti hatásokat mutat, utóbbi a modern,

kísérletező jazz mellett kötelezte el magát.

- hirdetés -

Az 1990-es években mindketten New Yorkban próbáltak szerencsét, az idősebb Cohen azonban utóbb visszatelepült hazájába. Mindketten jártak már Magyarországon, a bőgős újabb fellépése előtt jó szívvel emlékezhet a Müpában adott nagy sikerű koncertjére.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál jeles előadója tizenegy évesen kezdett zongorázni tanulni. Érdeklődése kamaszkorában fordult a jazz felé, ekkor váltott a basszusgitárra, mert nagy hatással volt rá az amerikai Jaco Pastorious forradalmian új játéktechnikája. Középfokú zenei tanulmányait

Jeruzsálemben folytatta, helyi zenekarokban ott játszott először jazzt.

A kétéves katonai szolgálat letöltése után, 1992-ben költözött New Yorkba, ahol kenyerét eleinte fizikai munkával kereste, de esténként szorgalmasan látogatta a város klubjait. Így nyílott lehetősége olyan neves muzsikusokkal játszani, mint Wynton Marsalis, Ravi Coltrane, Joshua Redman. Pályáján fontos előrelépés volt közreműködése Danilo Perez panamai zongorista Panamonk című, 1996-ban megjelent lemezén. Felfigyelt tehetségére Chick Corea is, aki szerződtette saját Stretch nevű lemezcégéhez, és meghívta újonnan szervezett Origin nevű együttesébe. A fiatal bőgős bemutatkozó CD-je Adama címmel 1997-ben jelent meg, ezt azóta különböző kiadóknál szinte évenként követik újabb albumok.

A lengyel, spanyol és portugál felmenőkkel rendelkező Avishai Cohen neve ma már áruvédjegy a zene világában. Sokoldalúságát mutatja, hogy nagybőgőn, basszusgitáron, zongorán egyaránt játszik, lemezein gyakran énekel is, zeneszerzőként pedig a jazz, a pop és a Közel-Kelet népzenéinek elemeit egyaránt felhasználja.

Szívén viseli hazája sorsát, a béke ügyét, szenvedéllyel átitatott muzsikája azonnal hatása alá vonja a hallgatót. A műfajok határait új irányba tágító Cohen ezúttal triójával érkezik Budapestre.

Avishai Cohen Trio

2017. október 11. 20.00 – Müpa

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében

További információ és jegyvásárlás itt

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.