Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Szomorú vasárnap A vietnámi konczzsuzsa

A vietnámi konczzsuzsa

S hogy miért éppen Vietnám? Mondjuk mert szeptember 2-án tartják Vietnám nemzeti ünnepét (1945-ben ekkor kiáltották ki a Vietnámi Demokratikus Köztársaságot). Jó, tudom, másodika tegnap volt, de kellett valami apropó, hogy megmutathassam ezt a feldolgozást, amit a “szabad Vietnámmal” egyidős Khánh Ly énekelt fel az 1980-as években…

- hirdetés -

S jöjjenek a párhuzamok, melyek e poszt címadását inspirálták…

- hirdetés -

A kis Khánh Hanoiban született március 6-án (KZS ‘946. március 7-i), s már gyerekként is sok tehetségkutatóban megmutatkozott. Az igazi kitörést ugyan egy 62-es verseny (akár KZS esetében) hozta el számára, de 67-ig (ekkor költözött Saigonba) váratták őtet az igazi nagy megkeresések (KZS – az Ezek a fiatalok éve). Ekkor kezdtek potyogni belőle – s tőle – az LP-k, majd az MC-k, végül a CD-k, DVD-k. Talán ő az a vietnámi előadóművész, aki a legtöbb albumot rögzítette az elmúlt ötésfél évtizedben (miként nálunk KZS).

Emigrált is (mondjuk más okból mint KZS), többezer rajongója van Vietnám-szerte és a diaszpórában (ezt KZS esetében sem lehet máshogy gondolni), tíz körüli azon dalszerzők száma, akikkel rendszeresen együtt dolgozik (KZS-hoz is csupán nagyjából egy dekádnyi nevet tudnánk hozzárendelni) és még a haja is hosszú… Világos lehet hát, hogy miért nyerte el nálam Madame Ly a vietnámi konczzsuzsa címet.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.