Papageno Radio
Címlap Az érzékek őszi harmóniája

Az érzékek őszi harmóniája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ma este, fél nyolckor Nicolas Altstaedt és a Haydn Filharmónia koncertjével indul a kismartoni Esterházy-kastély új, zenei és kulináris fesztiválja. A tíznapos Herbstgold fókuszában a zenei és kulináris forradalmi újítások állnak: Haydn és kortársai mellett jazz-, balkáni és roma zenei koncerteket kínál kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

Az érzékek harmóniájára törekvő fesztiválon a közönség a a fellépő művészeket eddig talán nem annyira ismert oldalairól is megismerheti a koncertek előtti beszélgetések segítségével. Tudták-e, hogy Ian Bostridge például a történelemtudományok doktora, hogy François Leleux kitűnően ért a borokhoz és hogy Rudolf Taschner matematikus a zenei kompozíciók és a véletlenek összefüggéseit kutatja?

Andreas Ottensamer és Vassilena Sérafimova koncertje után az első hétvége a balkáni és roma zenére fókuszál, a szerb fenegyerek Magnifico, Titi Robinés az Original Kocani Orkestar lépnek fel.

Szeptember 9-én és 10-én kétnapos gasztrofesztivállal egészül ki a Herbstgold. A Gault & Millau védnöksége alatt a kismartoni Esterházy-kastély parkjában található üvegház, az Orangerie, először ad otthont a pannon régió sztárséfjeinek és borászainak a Pan O’Gusto alatt, amelynek keretében osztrák, magyar és szlovén sztárséfek kínálják ínycsiklandozó tradicionális ételeiket és forradalmi új kreációikat.

A hét elején visszatérünk a klasszikusokhoz, Mozarttól Poulenc-ig kalandozunk Lonquich és Leleux kalauzolásában, Schubert Téli utazás című dalciklusával egy kicsit visszavonulunk Ian Bostridge előadásában, hogy felkészülhessünk a kameruni jazzlegenda, a fúziós jazz egyik legjelesebb képviselője, Manu Dibango és a Soul Makossa Gang virtuóz előadására.

A fesztivál utolsó napján, szeptember 16-án, minden a négyes szám körül forog a vonósnégyes maratonon. Az Ensemble Quator Ebène, a Schumann Quartett, a Quartett plus 1 és a Phoen Saxophon Quartett töltik meg az Esterházy-kastély minden termét, a borospincéktől a hercegnék szalonjáig. Az esték még kellemesebb lecsengéséről egy pohár bor mellett a Nightline-koncertek gondoskodnak.

Zenei és kulináris fesztivállal indul az ősz Kismartonban

Promóció

X
X