Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Fiatal zeneszerző-tehetségek a CAFé-n

Fiatal zeneszerző-tehetségek a CAFé-n

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Döntőjéhez érkezett az UMZF Zeneszerzőverseny, amelyet ötödszörre rendez meg a BMC és a Müpa, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának támogatásával. A 29 beérkezett pályamű közül 4 kamarazenekari és 4 nagyzenekari mű jutott a döntőbe, melyeket a nagyközönség is hallhat október 9-én a BMC-ben, október 10-én pedig a Müpában, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

A kétévente megrendezésre kerülő megmérettetésen a zeneszerzők legifjabb generációja is bemutatkozik, hiszen a legfiatalabb pályázó csupán 20 éves, az átlagéletkor pedig nem éri el a 33 évet. Az UMZF Zeneszerzőverseny nem csupán új magyar zeneművek létrejöttét támogatja és díjazza, de azt is elősegíti, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új zene népszerűsítése érdekében.

Mi motiválja az alkotót?

- hirdetés -

A Vajdaságból, Erdélyből és Kanadából is érkeztek pályaművek, melyeket Kodály Zoltán munkássága és személyisége ihletett, a szervezők ugyanis az idei versenyt Kodály emlékének szentelik, születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. A neves hazai zeneszerzőkből és zeneművészekből álló kategóriánkénti előzsűrik 4 kamarazenekari és 4 nagyzenekari művet választott be a döntőbe:

Kamara kategória:

  • Exit [Körtéfa] – szerző: Horváth Bálint
  • Kristály-madár énekel a gyöngyöző cseresznyék között – szerző: Sándor László
  • Méditation – szerző: Zámbó Jonatán
  • Pseudomarsch – szerző: Balogh Máté

Nagyzenekari kategória:

  • Chorus Sturnorum – szerző: Tornyai Péter
  • Egy leukémiás lány emlékére – szerző: Magda Dávid
  • Plunderphonic intermezzi – szerző: Horváth Balázs
  • Prières nocturnes – szerző: Brandenburg Ádám

A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatják be a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként: a kamaraművek október 9-én 19:30-kor a BMC-ben, a nagyzenekari darabok pedig másnap, október 10-én 19:30-kor a Müpában csendülnek fel az Óbudai Danubia Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével. A kamaradarabok döntőjét a Bartók Rádió rögzíti, a nagyzenekari darabok döntőjét és a díjkiosztót pedig élőben közvetíti.

A döntő zsűrije az előzsűrik tagjaival kiegészülve – Jeney Zoltán zeneszerző a zsűri elnöke, Gémesi Géza, Serei Zsolt, Tihanyi László, Vidovszky László zeneszerzők, valamint Pilz János hegedűművész, Kovács László és Hámori Máté karmesterek – hozza meg döntését az utolsó versenydarab elhangzását követően, majd kiosztják a díjakat.

A győztes kamaradarab díja 500 ezer forint, a második helyezetté 375 ezer forint, míg a harmadik díj értéke 250 ezer forint. A nagyzenekari kategória nyertesének jutalma 1 millió forint, a második helyezetté 750 ezer forint, a harmadiké 500 ezer forint.

Különdíjat ajánlott fel az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány, a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest, a Papageno, az Óbudai Danubia Zenekar, az Átlátszó Hang Fesztivál és a Bartók Rádió.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X