Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Francia győzelem a Bartók Világversenyen

Francia győzelem a Bartók Világversenyen

A rendkívüli nemzetközi érdeklődés mellett szeptember 9–17. között első alkalommal megrendezett 44 ezer euró összdíjazású Bartók Világverseny és Fesztivál első díját a francia-holland Cosima Soulez-Larivière nyerte, a dobogó második fokára a japán versenyző, Takagi Ririko állhat, a harmadik helyezést pedig Langer Ágnes érdemelte ki.

- hirdetés -

A nagyzenekari döntő versenyprogramjában három versenyző mérte össze erejét. Langer Ágnes Bartók, Cosima Soulez-Larivière Beethoven, Takagi Ririko pedig Csajkovszkij versenyművét szólaltatta meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével, Kovács János vezényletével.

- hirdetés -

Bartók Vilagverseny és Fesztivál Dijátadó fotó: Adrián Zoltán / Zeneakadémia

A megmérettetésre 23 ország 65 harminc év alatti hegedűse jelentkezett. A legrangosabb megmérettetésekhez méltó verseny zsűrije a nemzetközi szakma legjobbjaiból állt, a világhírű olasz hegedűművész, Salvatore Accardo vezetésével.

Vásárhelyi Gábor, Barók Béla jogörököse, Virághalmy Ágnes belsőépítész, Salvatore Accardo zsűrielnök és Krzysztof Wegrzyn hegedűművész, zsűritag – fotó: Balogh Zoltán / MTI

Langer Ágnes, 1992-ben született Budapesten, hatévesen kezdett hegedülni. 2003-ban a Zathureczky Ede Versenyen, a Balys Dvarionas Nemzetközi Versenyen és a Bartók Duó Versenyen szerepelt sikerrel, majd harmadik díjat nyert a 2009-es Janklevics Nemzetközi Versenyen Szibériában, 2016-ban pedig második díjas lett a Szpivakov Nemzetközi Versenyen. 2005 óta a Hochschulefür Musik Mainz hallgatója, Anne Shih osztályában tanul.

A verseny és fesztivál keretében a már jól ismert és népszerű Liszt-kukacok Akadémiája rendhagyó foglalkozásokat kínált és megrendezték a Bartók Budapestje városnéző túrát is. A zeneszerző életének fontos helyszíneit, életútjának különleges történeteit Stachó László zenetudós tárta az érdeklődők elé.

Cosima-Soulez-Lariviere fotó: Adrián Zoltán / Zeneakadémia

A nyitónapot követően szeptember 10-12. között a verseny elő- és középdöntőit térítésmentesen tekinthette meg a közönség. Az egyes fordulók előtt pedig zenetörténészek vezették be a nagyérdeműt Bartók hegedűműveinek világába és megtudhattuk az is, hogy a versenyzők előadása során mire érdemes különösen figyelni.

Takagi-Ririko fotó: Adrián Zoltán / Zeneakadémia

A legnagyobb izgalmak a kamarazenekari és nagyzenekari döntő követőire vártak szeptember 14-16. között. A kamarazenekari döntőn Mozart hegedűversenyeit adták elő a továbbjutott versenyzők a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével, amelyet Ménesi Gergely vezényelt.

Két magyar fiatal is a Bartók Világverseny középdöntőjében

Langer Ágnes a 8000 euróval járó harmadik díj mellett az Auer Fesztivál, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, az MTVA Bartók Rádió, a Zuglói Filharmónia és a Papageno különdíjait és fellépési lehetőségeit, a második helyezett Takagi Ririko pedig 14.000 eurót és a Müpa Budapest, az Anima Musicae Kamarazenekar és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar különdíjait, felkéréseit viheti haza. A győztes Cosima Soulez-Larivière díja 22.000 euró, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Szingapúri Hegedűfesztivál, a Cziffra Fesztivál, a Győri Filharmonikusok, az Óbudai Danubia Zenekar és a Budapesti Fesztiválakadémia különdíjai, fellépési lehetőségei.

A Budapesti Fesztiválakadémia különdíját Kim Yoerae és Mayuko Ishigami kapta. Kitagawa Chisáé lett a Zeneakadémia, a Savaria Szimfonikus Zenekar és Szabadi Vilmos különdíja, míg Kelemen Barnabás különdíját Dmitrij Szmirnov kapta.

A szeptember 17-i díjátadón és Gálakoncerten a versenyzők egy-egy választott tételt adnak elő az általuk a döntőben is játszott versenyműből.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.