Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Haydn, Mozart és von Einem

Haydn, Mozart és von Einem

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Haydn A teremtés című oratóriumával indult a classic.Esterházy programsorozat 2017-ben, jövőre pedig Haydn másik nagy oratóriumával, Az évszakokkal startol a szezon – a kitűnő szólistákat és az Esterházy-kastély rezidens zenekarát, a Haydn Filharmóniát Nicolas Altstaedt dirigálja. A Haydn Filharmónia jövőre is a classic.Esterházy koncertsorozat egyik állandó résztvevője lesz, és a következő szezonban az év minden hónapjára jut legalább egy koncert.

2018-ban havonta legalább egyszer muzsikával telnek meg az Esterházy-kastély gyönyörű és akusztikailag is kiváló történelmi terei, a Haydn Terem és az Empire-terem. A programsorozat igazán nemzetközi lesz. Haydn muzsikáját Olaszországból és Németországból érkező együttesek állítják különböző kontextusokba olyan dirigensek és szólisták mellett, mint Marc Minkowski, Sir Roger Norrington, Avi Avital, Marlis Petersen és Sir Schiff András, és

a szervezők hangsúlyosabbá szerették volna a szomszédos Magyarországgal való kulturális együttműködést,

- hirdetés -

így több magyar vendégművész mellett először lép fel a Budapesti Fesztiválzenekar.

Nem maradhat ki a sorból a közkedvelt anyák napi hangverseny, a nyári piknikkoncertek és a gyerekeknek és fiataloknak szánt izgalmas zenepedagógiai programok. Érdekes meglepetést ígér a francia Quatour Arod vonósnégyes fellépése. Az ARD – a németországi regionális műsorszórók szövetsége – 65. Nemzetközi zenei versenyén, 2016-ban ők hozták el az első díjat. Előadásukat „meglepően frissnek, szokatlannak és magával ragadónak” találta a zsűri.

Andreas Richter, René Jacobs – classic.Esterházy

A zeneszerző Gottfried von Einem (1918-1996) születésének 100. évfordulója alkalmából a classic.Esterházy Lotte Ingrisch és Gottfried von Einem „zöld” gyermekoperáját, a Tulifantot tűzi műsorára. Az előadás a Wiener Sängerknaben és a MuTh együttműködésében valósul meg. Az operában Smaragda hercegnőt, aki a Földet jelképezi, a fejlődés jelszava mögé bújva Wüsterich brutálisan kizsákmányolja. Csak egy gyermek tudná megmenteni őt: saját fia, Fridolin – ha megtalálja édesapját, Tulifantot. A kisfiúnak két segítője is akad: a náthás sárkány, Müf Müf és a kismacska, Bundácska. Hogy Fridolinnak hogyan sikerül végül megtalálnia édesapját és hogyan lesz ő az új Tulifant – megtudhatjuk az Esterházy-kastélyban. A Hókirálynő 2015/2016-os sikere után – az előadás Anna Netrebko művészeti védnöksége alatt jött létre – 2018-ban egy újabb gyermekopera kerül színre a Haydn Teremben.

A nyár egyik csúcspontjának Mozart Figaro házassága című vígoperája félig szcenírozott előadása ígérkezik: Joseph Haydn eddig beteljesületlen álma valósul meg ezzel.

A komponista 1790-ben szerette volna barátja, Mozart darabját a későbbi Haydn Teremben színre vinni, de a herceg halála megakadályozta ebben. René Jacobs, a neves dirigens és a historikus előadások mestere, a Freiburger Barockorchester, a világ egyik legjobb kamarazenekara, valamint nemzetközileg elismert énekesek garantálják a magas színvonalú előadást június 13-án és 14-én.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X