Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Langer Ágnes: „Akkor lennék a legboldogabb, ha hosszútávon haza tudnék jönni”

Langer Ágnes: „Akkor lennék a legboldogabb, ha hosszútávon haza tudnék jönni”

A Bartók Világverseny és Fesztivál harmadik helyezettje, Langer Ágnes Budapestről Vancouverbe utazott tanárához, ahonnan Moszkvába repül, hogy az orosz Nemzeti Zenekarral lépjen fel. Majd visszatér a németországi iskolapadba, ahol nem tölt sok időt, mert ösztöndíjjal Maastrichtban, Borisz Belkinnél tanul tovább.

- hirdetés -

„Tízéves voltam, amikor megismertem jelenlegi németországi tanáromat. Akkoriban nagyon sok tanárhoz elvitt a zeneiskolai hegedűmesterem, meghallgatott a legtöbb zeneakadémiás professzor is. Általa jutottam el Zsigmondy Déneshez, aki idős kora miatt már nem vállalt tanítványokat, viszont elküldött Anne Shih veszprémi mesterkurzusára. Ez az egy hét akkora élmény volt, hogy még évek múlva is folyton erről beszéltem. Tizenhárom éves koromban azt mondták a szüleim, ha ennyire szeretnék nála tanulni, akkor menjek ki hozzá Németországba. Beírattak egy gyorstalpaló német nyelvtanfolyamra, és egy hónapon belül ki is költöztem. Sokat jártam haza és a szüleim is időről időre meglátogattak, de nem volt könnyű ez az időszak, főként mert

én egy nagyon családcentrikus ember vagyok. Ettől függetlenül mindenhol könnyen és gyorsan otthon tudom magam érezni, bármilyen környezetbe könnyen beilleszkedek”

- hirdetés -

– idézte fel a kezdeteket Langer Ágnes a Fidelión megjelent interjúban.

Ide kapcsolódik:
„Új élmény volt magyar közönség előtt játszani”

A budapesti megmérettetés és Bartók 2. hegedűversenye különös jelentőséggel bírt számára: „Legfőképpen azért is reméltem, hogy eljutok a verseny végéig, mert nagyon szerettem volna előadni ezt a művet nagyzenekarral.

Mivel én sosem jártam a Zeneakadémiára, ez volt az első alkalom, hogy a Nagyterem színpadán állhattam, fantasztikus élmény volt!

Egy-két éve kezdtem el tanulni a darabot, és azt kell hogy mondjam, sokkal nehezebb volt, mint bármelyik hegedűverseny, amit eddig játszottam. Pusztán magukat a hangokat megtanulni egy nagyon hosszú folyamat, viszont egyértelműen nagyon közel állt hozzám ez a mű és úgy éreztem, jó ötlet felvenni a versenyprogramomba is. Nagyon örülök, hogy így döntöttem, mert mégis csak úgy dukál, hogy a Bartók Versenyen a Zeneakadémia Nagytermében Bartók-hegedűversenyt játsszon az ember.”

Langer Ágnes a Bartók Világversenyről a 8000 euróval járó harmadik díj mellett az Auer Fesztivál, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, az MTVA Bartók Rádió, a Zuglói Filharmónia és a Papageno különdíjait és fellépési lehetőségeit vihette haza.

A versenyen elért eredmény és a különdíjak legfontosabb hozadéka Langer Ágnes számára az itthoni kötelezettség. „A verseny kapcsán visszahívott a Gödöllői Szimfonikus Zenekar is, ezt a koncertet különösen várom: mivel én gödöllői vagyok, sokakat ismerek személyesen az együttesből.

Nagyon örülök annak, hogy zeneileg is kicsit több időt tölthetek otthon – akkor lennék a legboldogabb, ha hosszútávon haza tudnék jönni”

– mondta a fiatal művész, aki azt is hozzátette, hogy szívesen lép fel szólistaként egy nagyzenekarral, örömmel kamarazenél, és a tanításban is sok örömet talál.

(Via Fidelio)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X