Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Máshogy éneklünk-e egyénileg, mint csoportosan?

Máshogy éneklünk-e egyénileg, mint csoportosan?

Minden, amit a kórusokról és a magyar kóruséletről tudni kell. Kövesd az 5. szólam kétheti rendszerességgel jelentkező legújabb adását szeptember 13-án 19 órakor a papageno.fm online rádióműsorán! Bognár László vendége ezúttal Kocsis-Holper Zoltán.

A rádióadás ide kattintva érhető el!

- hirdetés -

Az évkezdő próbák, csapatépítések időszakában az 5. Szólamban is magunkról lesz szó – mármint magunkról, kórustagokról, karvezetőkről. Azaz: hangunkról. Azt a tanácsot már bizonyára minden kórusénekes megkapta valakitől, hogy aki komolyabban akar foglalkozni az énekléssel, annak érdemes egyéni hangképző órákat vennie. Egyre többen élnek is a lehetőséggel. De létezik-e csoportos vagy kórushangképzés?

Máshogy éneklünk-e egyénileg mint csoportosan?

- hirdetés -

És mit várhatunk a karnagyunktól: ő hogyan formál egységes hangzást 30 vagy akár 60 ember hangjából? Ezekről a kérdésekről lesz szó az 5. Szólam következő adásában. Beszélgetőtársam Kocsis-Holper Zoltán, a soproni Kórus Spontánusz alapító-karnagya, a Nemzeti Énekkar énekművésze és másodkarnagya. Zoltán maga is sokat tesz azért, hogy az énekeseket, ahol csak tudja, segítse a feszültségmentes éneklésben, emellett pedig minden évben karvezetőknek tart kórusával kurzust, ahol mások mellett ezeket a kérdéseket is megvitatják.

Így énekel Európa

A beszélgetésből kiderül: bizony nem is olyan egyszerű ez a téma. A darabválasztástól és koncertszerkesztéstől a toborzásig és közösségformálásig rengeteg területre gyakorol hatást a kórustagok hangi állapota, hogy a sokféle hangból kialakuljon a semmi mással össze nem hasonlítható kórushangzás.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.