Papageno Radio
Címlap Világsztár fellépők és kódfejtés a 2018-as Cziffra Fesztiválon

Világsztár fellépők és kódfejtés a 2018-as Cziffra Fesztiválon

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával, amely 2018-ban harmadik alkalommal várja a közönséget.

A fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott.

Először ad koncertet Moszkvában Balázs János

Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a fesztivált is: a klasszikus zenei koncertek mellett minden évben improvizatív és jazzestek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek, és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fontosságára is.

A társművészetek bevonásával több kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a fesztivál alatt.

Az elmúlt két évben többek között Rost Andrea, Szulák Andrea, Mischa Maisky, Fazil Say, Lajkó Félix, Vásáry Tamás, a Kelemen Quartet, Jandó Jenő, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Malek Andrea, Szulák Andrea, Sárik Péter állt színpadra Balázs János meghívására a fesztiválon.

Jövőre a MOM Kulturális Központ mint a fesztivál anyaintézménye mellett a Zeneakadémia Nagyterme és új helyszínként a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont a programoknak. A Fesztivál fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, legnagyobb magántámogatója pedig Várkonyi Attila (FastVentures). A sikeres megvalósításhoz a Szerencsejáték Zrt., a Hegyvidék önkormányzata, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, az EuroVentures, a kőbányai önkormányzat, a XIII. kerületi önkormányzat és Budafok-Tétény önkormányzata is nagyban hozzájárult.

Szakcsi Lakatos Béla és Vásáry Tamás – MTI Fotó: Máthé Zoltán

A fesztivál idén is olyan világsztárokat fogadhat mint Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes-nő, Arcadi Volodos Grammy-díjas zongoraművész vagy Pierre-Laurent Aimard Siemens zenei díjas zongoraművész, vendég lesz Presser Gábor Kossuth-díjas előadóművész és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, fellép Darko Brlek (klarinét) és Masin Gwendolyn (hegedű), ahogyan a hagyományos báresten is a műfaj nagyságai szórakoztatnak a Hot Jazz Band Kossuth-díjas jazz-zenekar és Sárközi Lajos Junior Prima díjas prímás a zenekarával. Idén is élvezhetjük a Cziffra Fesztivál Kamarazenekarának koncertjét Kállai Ernő Junior Prima díjas hegedűművész vezetésével, és nem marad el a Jövő generációja című koncert sem, ahol a kiemelkedő fiatal művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

Perlman nélkül soha

A szervezők megemlékeznek Cziffra György születésnapjáról november 5-én a MOM Kulturális Központban, ezzel veszi kezdetét a Cziffra Fesztivál megelőző programjainak sora. Az ünnepi rendezvénysorozaton további két, a fesztivállal együttműködő és azt támogató önkormányzat is részt vesz. E hónapban a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központ és a nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ is rendez emlékkoncertet a mester születésnapja alkalmából.

Novembertől lehet jelentkezni a Cziffra-kód című vetélkedőre, amely középiskolásoknak szól és az online technikákat is segítségül hívva vonja be a fiatalokat a zenetörténet bizonyos szakaszaiba, Cziffra György életművébe. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének szakmai vezetésével megrendezett vetélkedő tavaly is nagy siker volt, idén a feladatokat a tavalyi tapasztalatok alapján fejlesztik tovább.

A 2018-as Fesztivál keretein belül újra átadásra kerülnek  a Cziffra Fesztivál Életműdíjak, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. A díjak támogatását a XIII. kerületi önkormányzat, Kőbánya és Budafok-Tétény önkormányzata biztosítja.

Az adventi időszakban a MOM PARK Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja a CZF Street Pianot, amelyet az Opera Zongoraszalon biztosít . Ezen a hangszeren az ünnepi készülődés idején több koncertre kerül sor, fellépnek a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői és Ifjú Tehetség-díjasai.

2018 február első heteiben ismét megrendezésre kerül a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzusa. Az eseményt a X. kerületi önkormányzat támogatásával Kőbányán rendezik meg.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X