Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest A fehér tüllszoknyáktól a modern káoszig

A fehér tüllszoknyáktól a modern káoszig

A hattyúk tava két különböző variációjával érkezik a legendás Izrael Balett október 13-14-én a CAFe Budapestre.

- hirdetés -

A fesztivál idei egyik fókuszpontjához igazodva a nemzetközi táncélet élvonalában jegyzett, Lea Lavie Fishbein vezette Izrael Balett érkezik a Nemzeti Színházba. A 1967-ben alapított társulat hazájának egyetlen olyan együttese, akik a kortárs darabok mellett a klasszikus koreográfiákat – többek közt George Balanchine munkáit – is repertoáron tartják.

A Fehér hattyú egy kivételes, 120 éven átívelő tánctörténeti utazás a klasszikus kortól a kortárs tánc világáig, a fehér keményített tüllszoknyáktól a modern világ káoszáig.

- hirdetés -

Ez a kettősség az egyik vezérmotívuma a tavaly novemberben bemutatott White Swan (Fehér hattyú) című darabnak is, amelyben a balett-történelem talán legikonikusabb műve.

A hattyúk tava két teljesen ellentétes megközelítésben kerül színpadra.

Az első részben Csajkovszkij balettjának második felvonásában Lev Ivanov 1895-ös koreográfiáját gondolja újra az együttes.

Az előadás második felében a világhírű görög koreográfus, Adonis Foniadakis műve már egy sötétebb és borúsabb képet mutat, ahol az Ivanov-féle verzióból hiányzó fekete hattyú alakja is színre lép.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.