Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Balogh Máté és Tornyai Péter nyerte az UMZF Zeneszerzőverseny első díját

Balogh Máté és Tornyai Péter nyerte az UMZF Zeneszerzőverseny első díját

Ötödik alkalommal rendezte meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának támogatásával a BMC és a Müpa az UMZF Zeneszerzőversenyt, amelynek október 9-10-i döntőit a közönség is követhette a CAFe Budapest keretében.

- hirdetés -

A 29 beérkezett pályamű közül 4 kamarazenekari és 4 nagyzenekari mű jutott a döntőbe, amelyek közül a zsűri (Jeney Zoltán, Gémesi Géza, Serei Zsolt, Tihanyi László, Vidovszky László zeneszerzők, Pilz János hegedűművész, Kovács László és Hámori Máté karmesterek) a nagyzenekari kategóriában Tornyai Péter Chorus Sturnorum című darabját, kamara kategóriában pedig Balogh Máté Pseudomarsch című alkotását találta a legjobbnak.

Balogh Máté

A nagyzenekari kategória második helyét Horváth Balázs érdemelte ki Plunderphonic intermezzi című alkotásával, míg a kamara kategória dobogójának második fokára Zámbó Jonatán állhatott Méditation című kompozíciójával.

A harmadik díjat Brandenburg Ádám Prières nocturnes nagyzenekari darabja, valamint Sándor László Kristály-madár énekel a gyöngyöző cseresznyék között című alkotása érdemelte ki.

Sándor László

A győztes kamaradarab díja 500 ezer forint, a második helyezetté 375 ezer forint, míg a harmadik díj értéke 250 ezer forint. A nagyzenekari kategória nyertesének jutalma 1 millió forint, a második helyezetté 750 ezer forint, a harmadiké 500 ezer forint.

Horváth Balázs

A különdíjak sorában az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány elismerését Magda Dávid kapta Egy leukémiás lány emlékére című darabjáért, a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest díját Balogh Máté és Brandenburg Ádám vihette haza, míg a Papageno által felajánlott különdíjat Horváth Bálint érdemelte ki Exit [Körtéfa] című alkotásával. Az Óbudai Danubia Zenekar díját Magda Dávid, a Bartók Rádió felajánlását pedig Balogh Máté és Brandenburg Ádám kapta. Az Átlátszó Hang Fesztivál elismerését Horváth Bálint érdemelte ki, a Klassz a pArton Fesztivál felkérésében pedig Balogh Máté részesült. A Müpa Brandenburg Ádám egy művét fogja műsorra tűzni a következő évadban.

A kétévente megrendezésre kerülő megmérettetésen a zeneszerzők legifjabb generációja is bemutatkozott, hiszen a legfiatalabb pályázó csupán 20 éves, az átlagéletkor pedig nem érte el a 33 évet.

Az UMZF Zeneszerzőverseny nem csupán új magyar zeneművek létrejöttét támogatja és díjazza, de azt is elősegíti, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új zene népszerűsítése érdekében.

Zámbó Jonatán

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként a kamaraművek október 9-én 19:30-kor a BMC-ben, a nagyzenekari darabok pedig másnap, október 10-én 19:30-kor a Müpában csendültek fel az Óbudai Danubia Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével. A kamaradarabok döntőjét a Bartók Rádió rögzítette, a nagyzenekari darabok döntőjét és a díjkiosztót pedig élőben közvetítette.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
- hirdetés -
X
X