Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Danubia Talents: Vácról a világba

Danubia Talents: Vácról a világba

Idén ősszel második alkalommal került megrendezésre a Danubia Talents nemzetközi zenei verseny, mesterkurzus és fesztivál. Az esemény ragját mutatja, hogy tavaly kilenc, idén már 16 országból érkeztek résztvevők Vácra.

- hirdetés -

2016-ban a Váci Közéleti Egyesület szervezésében indult útjára a Danubia Talents nemzetközi zenei verseny, mesterkurzus és fesztivál: a komolyzenei programsorozat keretein belül a tehetséges fiatalok magas színvonalú zenei képzésben vehetnek részt, bemutatkozhatnak a közönségnek, és összemérhetik tudásukat a nemzetközi zsűri előtt. A kezdeményezés külföldön is támogatást nyert, neves európai és tengerentúli művészek támogatták az ötletet, és rangos intézményi együttműködések születtek.

A verseny és fesztivál váci helyszínei mellett idén a főváros is otthont adott a programsorozat rendezvényeinek, a tavalyi év verseny győztesei és külföldi művészek is koncerteztek Vác mellett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, a Magyar Rádióban, sőt Rómában és Szlovákiában is.

- hirdetés -

Az idei évben három művész, illetve kamaracsoport nyerte el a kiemelt első díjat, amely pénzjutalommal és fellépési lehetőségekkel jár. Abszolút első díjat kapott Gennaro Cardaropoli (hegedű, E kategória – Olaszország), Emilia Szlapa (hegedű, D kategória – Lengyelország) és a Turi-Nagy János vezette kamaracsoport (E kategória – Magyarország).

Zongoristák, fúvósok és vonósok is bemutatkozhattak a zsűri előtt, amelynek tagjai között volt Rintaro Akamatsu (Japán), Giuseppe Martone (Olaszország), Nati Ballarin (Spanyolország), Elio Orio (Olaszország), Csáki András (Magyarország), Kiss Julianna (Magyarország) és Hornyák Balázs (Magyarország).

Az abszolút első díj pénzjutalommal is járt, ezen kívül számos koncertlehetőséget kaptak a verseny győztesei. A nyertesek játszhatnak szólóban és zenekarral egyaránt a Danubia Talents szervezésében. A verseny együttműködő partnerei segítségével a fiatal tehetségek nemzetközi pódiumokon is bemutatkozhatnak. A Római Zeneakadémia felajánlására Olaszországban, a spanyol zsűritag, Nati Ballarin felajánlására Spanyolországban koncertezhetnek a zsűri által kiválasztott tehetségek.

A Danubia Talents tehát nemcsak egy verseny, hanem egy olyan komplex művészeti program, amely együttműködve neves zenészekkel, zeneakadémiákkal egész évben lehetőséget ad bemutatkozásra, fejlődésre, tanulásra a fiatalok számára.

A 2018-as Danubia Talents verseny és fesztiválra a szervezők március 1-től fogadják a nevezéseket.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.