Papageno Radio
Címlap Fiatalok Első Órája

Fiatalok Első Órája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Idén 20 éves az Utolsó Óra program, Európa legnagyobb egységes hangszeres népzenei gyűjtése, amely a Fonóban zajlott 1997 és 2001 között. Míg az Utolsó Óra missziója az értékmentés, addig az Első Óra célja az értékteremtés.

Fiatal, tehetséges előadók és zenekarok kapnak bemutatkozási lehetőséget önálló koncertekkel, táncházakkal, első lemezük bemutató koncertjeivel az Első Óra szellemiségében szervezett alkalmakon. A tehetséggondozás jegyében elindított sorozat célja olyan előadók és zenekarok támogatása, akik tehetségüket már bizonyították, nívós szakmai elismerések birtokosai, hiteles közvetítői magyar népzenei örökségünknek.

A sorozat első programjai:

Október 13. Mihó Attila és barátai lemezbemutató koncert

Október 14. Kalász Banda lemezbemutató koncert

November 24. Csizmadia Anna lemezbemutató koncert

November 25. Sarjú Banda Tini Táncház

Kalász Máté első lemezét személyes élmények ihlették: a buzai hegedűs, Micu muziklitása, Róka Szabolcs kobozjátéka, Halmos Attila szatmári gyűjtései, a legendás Palatkai Banda zenéje és a széki hegedűs legenda, Ádám István „Icsán” játéka. Kalász Máté ezekre a hagyományokból táplálkozva, szabadon, saját fantáziájára támaszkodva játszik, magával ragadóan. „A népzene maga egy csoda, ami mindig mozgásban volt, és mozgásban is marad. Ezért nem szeretem, ha megváltoztathatatlan tényeket és értékeket aggatnak rá. Én annak örülnék, ha mindenkinek a legkevesebb befolyás nélkül lehetne része ebben a csodában: szabadon, a saját fantáziájára bízva.” (Kalász Máté)

 A koncert közreműködői: Paár Julianna – ének, Kalász Máté – hegedű, Kaszap Atilla – brácsa, három- és négyhúros kontra, Bognár András – nagybőgő, kisbőgő, Halmos Attila – hegedű, ének, Fekete Antal ‘Puma’- háromhúros kontra, Róka Szabolcs- koboz, Zimber Ferenc- cimbalom, Hajdú Flórián, Juhász Sándor, Gyurka Gergely- tánc.

Promóció

X
X